Artikelen

Benjamin Creme (1922-2016)

Op 2 november 2016 – Allerzielen – wil ik graag Benjamin Creme herdenken. Op 1 november kregen we het – toch best verrassende – bericht te horen dat hij maandag 24 oktober jl. op 93-jarige leeftijd is overleden.

Voor mij persoonlijk is Benjamin Creme (BC) een van de grote mensen van deze en vorige eeuw. Voor velen onbekend, maar hij past moeiteloos in het rijtje Albert Einstein, Martin Luther King en Nelson Mandela. Op een andere manier dan deze drie; het is op een wijze die we pas in het nieuwe Watermantijdperk goed zullen gaan begrijpen. Zijn werk voor de Nieuwe Tijd is van onschatbare waarde. Voor esoterici en ‘geïnteresseerden in de komst van de Geestelijke Hiërarchie’ is de esotericus en wegvoorbereider Benjamin Creme de vanzelfsprekende opvolger van Helena Blavatsky en Alice Bailey; ook zij waren onbekend bij het grote publiek maar ook zij waren van enorme waarde, vooral voor de tijd die eraan komt. En dat zal niet lang meer duren. Dan gaat het voor iedereen duidelijk worden. We zijn echt heel dichtbij de Grote Omslag. Daarom o zo jammer dat Benjamin deze bijzondere gebeurtenis(sen) samen met ons – stervelingen hier op Aarde – niet meer meemaakt. Wel natuurlijk als Wijze Begeleider van ons allemaal aan gene zijde. En toch … wat zullen we hem missen! He is one of a kind. Gelukkig zijn zijn boeken, magazines en dvd’s er nog. Meer dan genoeg om jaren zoet mee te zijn en extra geïnspireerd te raken. Thanks for everything, BC!! (the Beloved Chosen one :-)

Vanuit diep respect en grote dankbaarheid,
Ronald Jan

SPECIALE KENNISGEVING VAN SHARE

Share International betreurt het te moeten berichten dat Benjamin Creme, Brits kunstenaar, auteur en spreker, is overleden. Op 24 oktober 2016 is hij thuis rustig en vredig ingeslapen, omringd door zijn familie.

Door zijn werk als hoofdredacteur van het maandblad Share International, als auteur van vele boeken en als internationaal spreker is Benjamin Creme over de hele wereld een inspiratie geweest door het bekendmaken van de informatie over het naar buiten treden van Wereldleraar Maitreya en de Meesters van Wijsheid. Vanuit een achtergrond van de Leringen van de Oude Wijsheid, die aan de wereld gegeven zijn door Helena Blavatsky, mede-oprichter van de Theosofische Vereniging, en de esoterische leringen van Alice Bailey, heeft hij deze eeuwenoude kennis uitgebreid en geactualiseerd.

Werkend onder leiding van een van de Meesters van Wijsheid heeft Benjamin Creme de laatste 40 jaar van zijn leven gewijd aan zijn werk voor de Verschijning van Maitreya, de Wereldleraar, en de Meesters van Wijsheid en heeft zo honderdduizenden over de hele wereld geïnspireerd. Hij begon zijn openbare werk in 1975 en heeft vanaf 1979 tot zijn 90ste jaar wereldwijd lezingen gegeven.

In 1974 introduceerde hij Transmissie-meditatie, een nieuwe groepsmeditatie die zowel een middel voor persoonlijke ontwikkeling als een vorm van dienstbaarheid aan de wereld is.

Benjamin Creme voelde zich al lange tijd niet goed, maar bleef met zijn gebruikelijke moed, vastberadenheid en humor doorgaan. Zijn buitengewone leven was gewijd aan dienstbaarheid. Hij bracht hoop aan miljoenen die het nieuws van het ophanden zijnde naar buiten treden van de Wereldleraar en de daarop volgende transformatie van de wereld door het scheppen van rechtvaardigheid en vrede middels samendelen, hebben gehoord en erdoor geraakt zijn.

Zie hier bericht op website Share

Over de auteur

Ronald Jan

Ronald Jan Heijn is van jongs af aan bezig geweest met een ruimere manier van denken. Zijn leven ging door de moerasgebieden van de grote thema’s van deze maatschappij. Zijn hindernissen, dalen en tegenstrevers waren daarbij zijn beste leermeesters. Door zijn ervaringen in de samenleving aan de ene kant en als ‘student van de ruimere werkelijkheid’ aan de andere kant probeerde hij altijd bruggen te slaan. Ook de door hem gevolgde studies (jaren tachtig) van bedrijfskunde en later culturele antropologie hadden die onderliggende wens. Tevens deed hij vele spirituele cursussen en werkte hij bij een organisatie-adviesbureau gespecialiseerd in cultuurveranderingen. Ronald Jan komt uit de nationaal bekende kruideniersfamilie van Albert Heijn en hij was ooit tophockeyer in het Nederlands Elftal. In 1987 werd zijn vader ontvoerd en vermoord, de dader door hem vergeven. Om bij te dragen aan een betere wereld startte hij begin jaren negentig het holistische centrum Oibibio in Amsterdam. Na 8 jaar – Oibibio ging aan zijn eigen succes ten onder - en vele tegenslagen verder kwam hij in 2001 Harry Beckers tegen. Samen begonnen ze met lezingen - en maakten later twee documentaires - over een ruimere manier van denken. Zonder het te weten, werd Ronald Jan in die periode opgeleid tot een boodschapper van de Nieuwe Tijd. Bovenal mocht hij getuige zijn van het zware voorbereidingspad van de Wereldvernieuwer HB en uiteindelijk meewerken aan zijn naar voren treden.

1 reactie

 • Ze willen altijd weten of ik voor of tegen ben, boven of onder, links of rechts.

  Leuk dat er weer eens iemand anders over Benjamin Creme begint.

  Dezelfde gezichten uit de familiesfeer die geregeld iedereen wegsturen ten minste als ik daar een kijkje nam, vervelen soms. Vraag en antwoord. Waarom zouden er niet meer geïnteresseerden zijn? Wel zijn ze van die schoenenzaak (met wandspiegel) verlost. Dat kon niet anders dan door zelf weggestuurd te worden. Wie de schoen past trekke hem aan. Hij heeft zelf gezegd dat de meeste mensen het waarschijnlijk voor de eer doen, een eer die weinigen erin kunnen ontdekken, met 666.

  Zijn antwoorden waren soms wat kort, en jij bent degene die afhankelijk is met een vraag die misschien al direct is afgewezen bij hem en de meester achter zich. En wie is wie?

  Ze zijn zo gewend hun informatie te geven dat het eenrichtingsverkeer werd, wat weinig weg heeft van samen delen. De kleuterjuffrouw van school zit al te wachten aan het loket om je ziel en zaligheid aan je uit te leggen inclusief ‘stralen’ waar ze tientallen jaren mee bezig waren. Zelfs BC werd het te veel. (Er zijn zeven stralen.)

  Interessante zaken als de verdere carrière van Judas kwamen aan bod, het liep synchroon aan de tijdgeest nu.

  Je vraagt je overigens af of zijn ‘Schotse’ komaf waar altijd zo grappig over werd gedaan iets te maken heeft met de verdere perikelen rond de Schotse onafhankelijkheid. Of Tony Blair, oorlog aan de terreur en de verdere misère.

  Overigens BC had een Joodse achtergrond bleek na zijn dood. Met een Ierse moeder. Het Verenigd Koninkrijk werd van binnenuit verder ontrafeld. Verder zit er zeker een politieke (zo niet ‘racistische’) kant aan het verhaal van de immigrant Maitreya in de Pakistaanse (later Aziatische) gemeenschap in Londen. De verkrachtingszaken in Engeland hielpen ook niet. Laten we maar zeggen het is allemaal koloniaal karma.

  Hij was er bijna leek het toen de zaak omdraaide en het verhaal een geschiedenis werd voor het nageslacht, net als de christelijke evangeliën. Want je moet tien tot duizend jaar wachten voor mensen iets doorhebben, en dan als het actueel is komt de tegenwerking. Wie heeft andermaal de schuld? Door de actualiteit is er de waarheid. Wat niet weet wat niet deert?

  Wie BC benaderde kreeg niet altijd veel erkenning, iemand die hem een brief schreef kreeg een simpel antwoord: het was allemaal begoocheling. Daarmee sprong hij van een van de hoogste gebouwen. Is dat een bevestiging?

  Wie betaalt de prijs van alle gevallenen.

  Maar de meeste tegenwerking kwam van hen die enkel de titel zagen. Daartegen mochten ze zich verdedigen. Inhoudelijke kritiek of aanvulling kwam nooit aan de beurt en leidde naar twee kanten tot sociaal isolement, karaktermoord of jawel: moord. Terwijl de naam ingeburgerd werd, ‘gedemocratiseerd’.

  De vraag draait er nu om waarom de meesters (van Maitreya) geen vrouw mogen zijn. Aanvankelijk zou er na zevenhonderd jaar een evenwicht zijn tussen vrouwelijke en mannelijke meesters. Dat is door de medewerksters van Share nu al twee tot drie kort zo kort.

  De helft van onze habitat is al vernietigd. En de wereldbevolking is verdubbeld. De theorieën dat er door meer welvaart minder kinderen worden geboren, zijn gewijzigd. Het lijkt er eerlijk gezegd op dat sommige ideeën van Maitreya te zwaar in de praktijk zijn gebracht.

Reageren