Artikelen

Big Pharma, poel van verderf

Geschreven door Ronald Jan

Het boek is soms zo schokkend dat het onwaarschijnlijk klinkt, maar Goldacre steunt al zijn stellingen met uitgebreid onderzoek en voorbeelden.

… waar corruptie en onwetendheid regeren.

Er is een nieuw boek uit over de farmaceutische industrie: ‘Bad Pharma’. ‘Het boek is soms zo schokkend dat het onwaarschijnlijk klinkt, maar Goldacre steunt al zijn stellingen met uitgebreid onderzoek en voorbeelden’.

Bron: www.express.be

Wat als uw dokter toegaf dat hij eigenlijk niet weet wat de effecten zijn van de geneesmiddelen die hij u net voorschreef? Het klinkt als een dystopie, maar volgens het nieuwe boek ‘Bad Pharma’ van Ben Goldacre, waarover The Economist bericht, is dit een alledaagse realiteit.

Goldacre is een Brits dokter en auteur die in 2008 ophef maakte met zijn eerste boek ‘Bad Science’, waarin hij homeopathie, reiki-therapie, Hopi-oorkaarsen en andere ‘placebo-ceremonieën’ op de rooster legt. Nu richt hij zijn vizier op de globale farmaceutische industrie die 464 miljard euro waard is.

Het boek is vlot leesbaar, maar uiterst schokkend. Op de allereerste pagina verklaart Goldacre: “De geneeskunde is stuk en de mensen waarop we vertrouwen om de brokstukken te lijmen hebben gefaald.”

Wat vroeger een objectief wetenschappelijk proces was dat vaststelde of nieuwe medicijnen werken, of ze beter zijn dan de oude en of hun neveneffecten aanvaardbaar zijn, is nu een poel van verderf waar corruptie en onwetendheid regeren.

Farmaceutische bedrijven begraven klinische tests die negatieve resultaten opleveren en publiceren enkel de positieve. De tests zijn uitermate kleinschalig en onrepresentatief en de statistische analyses worden langs alle kanten gemanipuleerd. Test zijn niet meer dan marketingcampagnes.

Regulerende instanties beschermen ten allen koste de belangen van de grote firma’s. Medische vaktijdschriften doen niet aan fact-checking. Wetenschappelijke studies worden neergepend door commerciële ghostwriters. Dokters worden gebombardeerd met advertenties.

Het boek is soms zo schokkend dat het onwaarschijnlijk klinkt, maar Goldacre steunt al zijn stellingen met uitgebreid onderzoek en voorbeelden.

Als de analyse van Goldacre correct is, is de huidige staat van de Westerse geneeskunde beschamend en lopen miljoenen patiënten hoge risico’s op incorrecte behandelingen.

Bron: Express.be

Over de auteur

Ronald Jan

Ronald Jan Heijn is van jongs af aan bezig geweest met een ruimere manier van denken. Zijn leven ging door de moerasgebieden van de grote thema’s van deze maatschappij. Zijn hindernissen, dalen en tegenstrevers waren daarbij zijn beste leermeesters. Door zijn ervaringen in de samenleving aan de ene kant en als ‘student van de ruimere werkelijkheid’ aan de andere kant probeerde hij altijd bruggen te slaan. Ook de door hem gevolgde studies (jaren tachtig) van bedrijfskunde en later culturele antropologie hadden die onderliggende wens. Tevens deed hij vele spirituele cursussen en werkte hij bij een organisatie-adviesbureau gespecialiseerd in cultuurveranderingen. Ronald Jan komt uit de nationaal bekende kruideniersfamilie van Albert Heijn en hij was ooit tophockeyer in het Nederlands Elftal. In 1987 werd zijn vader ontvoerd en vermoord, de dader door hem vergeven. Om bij te dragen aan een betere wereld startte hij begin jaren negentig het holistische centrum Oibibio in Amsterdam. Na 8 jaar – Oibibio ging aan zijn eigen succes ten onder - en vele tegenslagen verder kwam hij in 2001 Harry Beckers tegen. Samen begonnen ze met lezingen - en maakten later twee documentaires - over een ruimere manier van denken. Zonder het te weten, werd Ronald Jan in die periode opgeleid tot een boodschapper van de Nieuwe Tijd. Bovenal mocht hij getuige zijn van het zware voorbereidingspad van de Wereldvernieuwer HB en uiteindelijk meewerken aan zijn naar voren treden.

4 reacties

 • Het lijkt dat de wereld draait om geld en macht, en de meeste mensen menen dan ook dat dit werkelijk zo is. Het is oog om oog, tand om tand. Er is jaloezie en afgunst want de hebzucht is groot, immers als men beoordeeld wordt op wat men heeft aan bezit en kan presteren is dit niet verwonderlijk. Zo is het jarenlang gebracht en we zijn daardoor geprogrammeerd. Maar waar het werkelijk om draait is dit: Heb uw naaste lief gelijk uzelf. Want als je respect en liefde hebt voor jezelf doe je een ander ook geen liefdeloze dingen aan, dit gedicht wat ik in verbondenheid maakte zegt hier veel over:

  In deze wereld van illusie
  een wereld van schijnwerkelijkheid
  is het moeilijk echt te leven
  want leven is Liefde
  en hoe kom je in deze wereld van schijn
  in aanraking met deze levenskracht
  die onvoorwaardelijke Liefde.

  Liefde die wil zijn
  Liefde die wil stromen
  die zich in alles wil manifesteren
  Liefde die je echt laat voelen
  laat voelen dat je mag zijn
  zijn zoals je bent.

  Zoals jij bent geboren uit de bron
  geboren uit de bron van deze Liefde
  Liefde die ooit werd ondergedompeld
  verduistert, als het ware gesmoord
  door des mensen vrije wil
  die verbonden is aan de wereld van
  dualiteit, onliefde en wetenschap.

  Een wetenschap die niet wil weten
  alleen het zichtbare en meetbare wil geloven.
  Echte wetenschap zit in ons hart, de
  unieke en buitengewone gift in ieder van ons
  want elk mens heeft z’n innerlijk weten
  het innerlijk weten is verbonden met die
  allesomvattende onvoorwaardelijke Liefde.

  Wetenschap is op zoek naar waarheid
  terwijl DE waarheid niet te vinden is
  waarheid is niet altijd liefde
  Liefde is daarentegen altijd waar
  want Liefde kan niet liegen
  echte Liefde hoeft niet te liegen
  bovendien laat zij zich niet bedotten
  omdat ze is die ze is, hier en nu en eeuwig waar.

  Ik wil me aansluiten op die Liefdesenergie
  maar deze is nog teveel vertroebelt
  vertroebelt door schuld, angst en oordeel.
  Ik kom in opstand met heel mijn wezen
  tegen deze onliefde.
  maar het maakt me soms zo moe
  mijn willen is lang niet altijd kunnen
  ik ben ook maar een mens
  een mens met aardse begrippen en emoties.

  Ik wil die -o zo nodige Liefde-
  die onvoorwaardelijke Liefde
  gelijk, hier en nu cre-eren.
  Zo snel als de Zon de Regenboog
  laat verschijnen aan het firmament.

  Ik vind dit een mooie gedachte
  te mooi om waar te zijn?
  waarom gaan we allen niet uit van dit wonder?
  Welk wezen wil geen Liefde in z’n leven
  of eigenlijjk is het in Liefde leven.
  We gaan gewoon beslissen dat de tijd van
  wonderen is aangebroken.
  Weg met de dualiteit, afgescheidenheid en negativiteit.
  Wat een schitterend perspectief.

  Dan ontvouwd zich als vanzelf onze levenskracht
  de Liefdesenergie; ons geboorterecht.
  Pas dan voelen we ons echt Thuis
  Thuis in dit Universum dat wij allen Zijn!

  Groet van Ziel tot Ziel Aly

 • Ik werk zelf in Big Pharma (top 20). Ik moet zeggen dat het mij opvalt dat de grote bedrijven waarvoor ik werkte (top 3 en nu top 20) wel heel erg ethisch bezig waren. Dit ligt misschien meer aan mij, dat ik de juiste bedrijven uitzoek. Ik heb ook bij hele kleine farmaceutsche bedrijven gewerkt en daar was totaal geen ethiek, daar werd er alleen maar gesproken in bedragen en niet in patienten. Ik denk dat de Big Pharma inmiddels al veel geleerd heeft van zijn fouten, helaas de kleintjes nog niet. Dat neemt niet weg dat er in het verleden zeer grove fouten zijn gemaakt. Ik heb zelf een haat liefde verhouding met mijn werk. Ik wil alleen werken voor medicijnen die kwaliteit van leven beter maken. Neemt niet weg dat ik het eens ben met de strekking dat we op zoek moeten naar een leven waar we geen symptoombestijding meer doen, maar werkelijk naar de oorzaak van ziekte gaan. En dan zijn denk ik vele medicijnen niet meer nodig.

Reageren