Artikelen

Consequenties van een Breivik-knop

Geschreven door Ronald Jan

De toonaangevende Noorse krant ‘Dagbladet’ heeft op zijn website een Breivik-knop aangebracht. Als je als lezer verstoken wilt blijven van nieuws over Breivik en de huidige rechtzaak, dan kun je op die knop drukken. De digitale krant deelt zich dan opnieuw in, en al het nieuws over Breivik is er dan uitgefilterd. Vele Noren zijn namelijk Breivik-moe en willen niets meer horen over deze man, zijn ideeën, maar ook niet meer – met alle respect – de verhalen van slachtoffers. Men weet het nu wel.

Deze knop klinkt als een goed, begrijpelijk en welkom idee. En dat is het ook, denk ik. En tegelijkertijd is het ook bijzonder, want ga maar na. Blijkbaar is er in de loop van de maanden zo’n sfeer ontstaan bij een groot deel van de bevolking, dat een belangrijke krant van Noorwegen zich geroepen voelt om daar gehoor aan te geven. Want als niemand van de bevolking iets had laten horen, was die knop er niet gekomen. Laat dit even goed tot ons doordringen … de macht van het volk!

Stel nu, dat we in Nederland ook zo’n knop gingen invoeren. Lezers kunnen dan aangeven, welk nieuws zij liever niet meer willen zien. Bijvoorbeeld – Noorwegen een beetje indachtig – de zaak over Robert M. Ik zou me namelijk kunnen voorstellen dat veel mensen denken, ‘ik wil niets meer horen over die misbruik van kinderen, ik weet het nu wel en iedere keer als ik het hoor, wordt ik verdrietig of boos en dat wil ik niet meer, ik kan er toch niets aan doen en die sensatiezucht van de media moet maar eens afgelopen zijn, hoezo denken zij dat ‘wij dat willen weten’. Dus stel, er komt een ‘Robert M-knop’. En stel dat iedereen die massaal indrukt, voor wie maken de media het nieuws dan nog?

Als je erover na gaat nadenken, gaat dit ver. Op deze manier zou je namelijk je eigen krant kunnen samenstellen, met wat je wel en niet wilt. Maar een item of rubriek echt uitzetten – door middel van een knop – is er nu nog niet. Maar ‘zelf het nieuws samenstellen’ doen we al een beetje, door bepaalde websites als favoriet aan te duiden en door ons te abonneren op nieuwsbrieven die een nieuwsgebied betreffen, dat we anders niet zo (diepzinnig) te lezen krijgen.

Maar waarom?  Waarom worden sommige nieuwsgebieden niet meegenomen? Dat heeft natuurlijk te maken met het wereld- en mensbeeld van de redacties. Zo krijgen we nog steeds de media die we verdienen, blijkbaar. Want wat laten ze buiten beschouwing? Nieuws over alternatieve geneeswijzen, het échte nieuws over vaccinaties, over gezonde voeding, over de nieuwe tijd die komt, over ufo’s, noem maar op. Deze onderwerpen zijn blijkbaar moeilijk in het heersende gedachtegoed te passen.

Maar het wordt nog pijnlijker als je je bedenkt dat bijna geen enkele krant of tv-nieuws-bulletin het economische nieuws van deze week uit IJsland heeft verteld. Terwijl je zou denken …’economisch nieuws’ … dat is een onderwerp dat er juist wél in past. Normaal gesproken wel. Maar blijkbaar niet als het indruist tegen de nationale en Europese denkwijze hierover. Het zou ‘wereldnieuws’ moeten zijn, aangezien IJsland een oplossing laat zien die ons ernstig aan het denken zou moeten zetten: de regering van IJsland heeft het grootste gedeelte van de hypotheekschuld van de bevolking kwijtgescholden en heeft de bankiers en politici in de beklaagdenbank gezet! Deze regering vond ‘het tijd om op te staan tegen de financiële fraude en politieke corruptie en de marionetten van de banken en de grote corporaties’.

Dit zou toch in onze kranten voorpaginanieuws moeten zijn? Of komt het niet uit? En zo ja, wie dan? Als dit niet wordt verteld, wat wordt er dan nog meer niet verteld, ga je je afvragen. En dat doen dus ook steeds meer mensen. Het is dan ook niet raar, dat men – en vooral de jeugd – anders tegen de autoriteit van een krant is gaan aankijken.

Wat te denken van twee knoppen op de website van een krant? Eén die het nieuws naar voren tovert met het kenmerk …’nieuwsfeiten die de redactie van de krant wel weet, maar die het bewust of onbewust niet plaatst’. En de andere knop die nieuwsfeiten laat zien die ‘de redactie niét weet, maar waarvan ruimdenkende mensen – als u en ik :-) – graag zouden willen dat iedereen het wél weet! …’ :-)

Ronald Jan Heijn

PS Voor de geinteresseerde: dit is de website van de Noorse krant http://www.dagbladet.no/  Heel leuk om te zien dat alles verdwijnt als je bovenaan het zwarte balkje indrukt met de tekst ‘Forside uten 22. juli-saken’:

 

 

 

Over de auteur

Ronald Jan

Ronald Jan Heijn is van jongs af aan bezig geweest met een ruimere manier van denken. Zijn leven ging door de moerasgebieden van de grote thema’s van deze maatschappij. Zijn hindernissen, dalen en tegenstrevers waren daarbij zijn beste leermeesters. Door zijn ervaringen in de samenleving aan de ene kant en als ‘student van de ruimere werkelijkheid’ aan de andere kant probeerde hij altijd bruggen te slaan. Ook de door hem gevolgde studies (jaren tachtig) van bedrijfskunde en later culturele antropologie hadden die onderliggende wens. Tevens deed hij vele spirituele cursussen en werkte hij bij een organisatie-adviesbureau gespecialiseerd in cultuurveranderingen. Ronald Jan komt uit de nationaal bekende kruideniersfamilie van Albert Heijn en hij was ooit tophockeyer in het Nederlands Elftal. In 1987 werd zijn vader ontvoerd en vermoord, de dader door hem vergeven. Om bij te dragen aan een betere wereld startte hij begin jaren negentig het holistische centrum Oibibio in Amsterdam. Na 8 jaar – Oibibio ging aan zijn eigen succes ten onder - en vele tegenslagen verder kwam hij in 2001 Harry Beckers tegen. Samen begonnen ze met lezingen - en maakten later twee documentaires - over een ruimere manier van denken. Zonder het te weten, werd Ronald Jan in die periode opgeleid tot een boodschapper van de Nieuwe Tijd. Bovenal mocht hij getuige zijn van het zware voorbereidingspad van de Wereldvernieuwer HB en uiteindelijk meewerken aan zijn naar voren treden.

1 reactie

  • Ja er is echt wel echt nieuws wat het Nederlandse volk aangaat, enkel dat komt niet door de media heen. Nee, ik vind dit artikel super en ben zeer benieuwd naar hoe dit verder gaat.

Reageren