Artikelen

De barometer in de tijd

Geschreven door Ronald Jan

Er zijn wetenschappelijke onderzoeken gedaan in hoeverre mensen dingen kunnen aanvoelen. De tekenen van de barometer zijn veelbelovend …

Vele mensen kijken om zich heen en proberen in te schatten hoe het nu werkelijk gesteld is met de mensheid en planeet Aarde. Een ieder op z’n eigen manier. Vanuit zijn/haar eigen kwaliteiten, een combinatie van voelen, kijken, lezen, luisteren … Een bijzonder moment is nu echt heel dichtbij. Time to change.

Er zijn wetenschappelijke onderzoeken gedaan in hoeverre mensen dingen kunnen aanvoelen. Wetenschappers als Roger Nelson en Dean Radin zijn bekende namen op dit gebied. Zo was er een onderzoek waarbij proefpersonen – met draadjes verbonden aan meetapparatuur – een prentenboek moesten bekijken. Elk bladzijde 1 foto, waarvan sommige ‘heftig’ waren. In een willekeurige volgorde, voor iedereen onbekend, ook voor de onderzoekers. Wat bleek? Al voordat men de bladzijde omdraaide – waarop een heftige foto stond – hadden de proefpersonen al een ‘heftige’ lichamelijke reactie. Dus zij voelden aan, dat er iets kwam.

Sinds 1998 onderzoekt men dit ook wereldwijd (‘global consciousness project’). Op een of andere manier probeert men het groepsbewustzijn te meten en te checken of dit verandert bij grote gebeurtenissen. En inderdaad, het lijkt er sterk op dat ‘911’ in 2001 heeft laten zien dat de wereldbevolking er van te voren op reageerde en het aan voelde komen. Heel interessant natuurlijk, en brengt ons bij de vraag: voelen wij het nu ook aan, en zo ja, is het te meten? Is het mondiale bewustzijn zich aan het voorbereiden op een verandering? Voelen we het aan met z’n allen? Het kan haast niet anders, zou je zeggen.

Maar niet alleen intuïtief en gevoelsmatig, ook rationeel kom je nu tot de conclusie dat we écht aan het einde van een tijdperk zijn en dus voor een grote verandering staan. Want vele incidenten in de wereld zouden in ‘normale tijden’ op zichzelf al een mega-ramp zijn. Het zijn er echter nu zoveel tegelijkertijd en vlak na elkaar, dat we er gewend aan raken en het bijna ‘normaal’ gaan vinden.

Want ga maar na … als het huidige Libor-rente-banken schandaal – banken die onderling de rente manipuleren – 15 jaar geleden naar buiten zou zijn gekomen, zou de wereld op z’n kop staan. Normaliter ook bij een feit dat de baas van Barclays 28 miljoen in een jaar verdient, terwijl hij niet weet waar zijn medewerkers mee bezig zijn. Ondertussen hebben we al zoveel voor onze kiezen gehad, dat het op zich wel ‘heftig’ nieuws is, maar niet meer verbazingwekkend. Zeker niet van de financiële wereld.

En wat te denken van het megaschandaal van farmaciegigant GlaxoSmithKline, die een boete van 2,4 miljard (!) gaat betalen voor de agressieve verkoop van pillen terwijl men weet had van de ernstige bijwerkingen. Niet alleen de hoogte van het bedrag, maar bovenal de achterliggende denkwijze is zo huiveringwekkend, dat de wereld ’te klein zou moeten zijn’. Maar misschien kijken we ook hier niet meer van op. Het betreft namelijk de allang zieke farmaceutische industrie, die alles met geld heeft, maar weinig tot niets met de gezondheid van de mens.

In de energie-industrie is het al niet veel beter. Met als blikvanger natuurlijk de ramp in Fukushima, die destijds wel groot in het nieuws was. En dat nu weer zou moeten zijn, aangezien het duidelijk is geworden dat het bedrijf wel degelijk schuldig is aan de ramp. Zij hadden namelijk een financiële afweging gemaakt met betrekking tot bepaalde basis-veiligheidseisen. De kernreactor bleek niet eens bestand te zijn tegen – daar veel voorkomende – aardbevingen. De noodzakelijke voorzieningen hiervoor zouden namelijk teveel winst gekost hebben.

De macht van het geld, eigenbelang en hebzucht regeert. Men blijft zich blindstaren op de utopie van competitie en marktwerking, terwijl nu – duizenden voorbeelden verder – aantoonbaar is dat het niet werkt. De hardnekkigheid van deze blindheid bleek ook maar weer toen de minister van Volksgezondheid de tandartsen wilde blootstellen aan de marktwerking. Na een jaar is het experiment hopeloos mislukt, om redenen die uitgebreid vooraf voorspeld waren. Zelfs de huidige 6% prijsstijging was door een hoogleraar vooraf berekend.

Dus ja, rationeel kunnen we ook heel goed ‘deze einde der tijden’ voorspellen. Want we kunnen bladzijden doorgaan met dit soort voorbeelden. Het is het beperkte denken van de fysieke wereld die de wereld veel gebracht heeft, maar nu pijnlijk tekortschiet op alle vlakken in de samenleving. Dus hoeveel bewijs heeft met nog nodig? Veel erger kan het niet worden. De grote ramp is er al en is elke dag aan de gang. Is het wachten op een soort ‘911’ – maar dan positief – dat de ogen zal openen? Is het wachten op een soort wonder dat de veel ruimere werkelijkheid bevestigd?

Laten we de komst van de grote verandering in ieder geval helpen door er wérkelijk van overtuigd te zijn en het vertrouwen te hebben dat de doorbraak gaat komen. Change will come!

Ronald Jan Heijn

 

Over de auteur

Ronald Jan

Ronald Jan Heijn is van jongs af aan bezig geweest met een ruimere manier van denken. Zijn leven ging door de moerasgebieden van de grote thema’s van deze maatschappij. Zijn hindernissen, dalen en tegenstrevers waren daarbij zijn beste leermeesters. Door zijn ervaringen in de samenleving aan de ene kant en als ‘student van de ruimere werkelijkheid’ aan de andere kant probeerde hij altijd bruggen te slaan. Ook de door hem gevolgde studies (jaren tachtig) van bedrijfskunde en later culturele antropologie hadden die onderliggende wens. Tevens deed hij vele spirituele cursussen en werkte hij bij een organisatie-adviesbureau gespecialiseerd in cultuurveranderingen. Ronald Jan komt uit de nationaal bekende kruideniersfamilie van Albert Heijn en hij was ooit tophockeyer in het Nederlands Elftal. In 1987 werd zijn vader ontvoerd en vermoord, de dader door hem vergeven. Om bij te dragen aan een betere wereld startte hij begin jaren negentig het holistische centrum Oibibio in Amsterdam. Na 8 jaar – Oibibio ging aan zijn eigen succes ten onder - en vele tegenslagen verder kwam hij in 2001 Harry Beckers tegen. Samen begonnen ze met lezingen - en maakten later twee documentaires - over een ruimere manier van denken. Zonder het te weten, werd Ronald Jan in die periode opgeleid tot een boodschapper van de Nieuwe Tijd. Bovenal mocht hij getuige zijn van het zware voorbereidingspad van de Wereldvernieuwer HB en uiteindelijk meewerken aan zijn naar voren treden.

2 reacties

 • Graag voeg ik mijn gedicht hier aan toe, gemaakt in verbondenheid op 19-11-10:

  Hoe lang nog, hoeveel langer duurt het
  voor de nieuwe aarde verschijnt
  Ik ben het wachten zo beu. mijn geduld raakt op.
  Teleurstelling ga ik voelen
  in plaats van tegemoet ziende verwachting.
  Mijn blijdschap en vrolijkheid kruipen in hun schulp.
  Dit is wat ik niet wil, vreugde wil ik.
  Ik wil lachen, geluk voelen en innerlijke vrede.

  Om mij heen neemt het nieuwe bewustzijn toe
  zichtbaar en hoorbaar maar zo langzaam
  en te weinig, er is nog teveel onwetendheid,
  daardoor heerst; negativiteit, angst en onvrede
  wat z’n invloed wil uitoefenen op mij
  een gevoel dat mijn eigenlijke wezen verdooft.

  Hoe ontdoe ik mij hiervan.
  Focussen wil ik mij op liefdevolle wijsheid.
  Dat valt niet mee in het dagelijkse leven.
  Onrust heeft mij dan in z’n greep.
  Help, mijn Regenboog is onvindbaar
  mijn verbinding tussen Hemel en Aarde.

  Ik klem mij vast aan de wetenschap dat
  de sterren ook niet altijd stralen
  toch zijn ze er, achter het donker
  dus weet ik; ook op lage pitjes brandt vuur
  het vuur tot vreugdevuren laten aanwakkeren
  dat is wat ik wil, zodat iedereen
  niets en niemand uitgezonderd
  zich kan warmen, de koude laten verdwijnen
  de duisternis achter ons laten, want om ons heen
  is Licht. Kijk dan, zie het dan, breek toch
  door het duister heen.

  Het Licht wil ons omringen.
  Laat je raken door dit stralende allesomvattende Licht
  De Aarde, wij en alles wat Leeft schittert
  in een Nieuwe vorm van ZIJN!!!

  Hartegroet Aly

 • We moeten hoop houden op een ommekeer in denken. Wees niet teleurgesteld wanneer het je te langzaam gaat.De verandering is onomkeerbaar in gang gezet.Je kunt het niet versnellen want het gaat in het eigen tempo.
  Wees blij met iedere kleine verandering.
  Straal die blijheid uit en anderen worden ook enthousiast.Leg jezelf en anderen geen dwang op in tijd. Dwang werkt averechts: Mensen keren zich dan af.
  Zie de grootsheid van het kleine .

  Een dankbare, blije groet van Marijke

Reageren