Artikelen

De Bijna Levend Ervaring

Geschreven door Ronald Jan

Een meisje krijgt een bijna-dood-ervaring en bij ’terugkomst’ voelt zij zich wereldvreemd. Heden ten dage voelen veel mensen zich als dit meisje …

We staan aan de vooravond van een bijzondere tijd die zijn weerga niet kent. We zullen een tijdperk achter ons laten van – ondertussen – sterk verouderde waarden en normen en een achterhaalde visie op leven en dood.

Alles staat of valt bij onze visie op leven en dood. We denken nog steeds dat de dood bestaat. Met alle gevolgen van dien. Maar stel nu als de dood niét bestaat. Dan gaat er letterlijk een wereld voor ons open en dan blijkt dat onze hele manier van denken, ook over de normaalste dingen, fundamenteel te veranderen.

Onze visie op economie (‘groei en de vrije markt’), onderwijs (‘verkrijgen van een baan’), orgaandonatie (‘kan straffeloos’), natuur (‘ondergeschikt en van ons bezit’), tijd (‘is geld’), zin van het leven (‘succes en materie verzamelen’), ziekenhuis (‘de mens is zijn lichaam’), politiek (‘macht’), topsport (‘winnen is het belangrijkste’), strafrecht (‘strenger straffen’) zal allemaal ‘lariekoek’ blijken te zijn en zal drastisch veranderen.

En als we dan straks terugkijken, kunnen we bijna niet meer begrijpen dat we zo in een tunnelvisie zaten. Logisch, de Aarde is een bol en niet een platte schijf. Hoe hebben we dat ooit kunnen denken?

Toch voelen vele mensen zich heden ten dage als een wereldvreemde, omdat ze een veel ruimere visie hebben dan wat algemeen aanvaard is. Zij ervaren als het ware dat de Aarde een bol is, maar iedereen om hen heen ‘is ervan overtuigd dat ie plat is’.

Een mooie vergelijking van die wereldvreemdheid is het verhaal van een vrouw die laatst op de radio (Lotusvijver, radio 5) over haar bijna-dood-ervaring vertelde: ‘Het was raar om zo van een afstand naar jezelf te kijken, heel anders dan wanneer je voor de spiegel staat’. En vervolgens beschrijft zij de schitterende kleuren, muziek, stilte, natuur … het was voor haar een onbeschrijfelijke ervaring. Ze voelde zich enorm gelukkig en wilde niet meer terug. Ze vroeg drie keer aan degene die haar begeleidde of ze mocht blijven.

Toen ze uiteindelijk toch weer terug kwam in haar lichaam – ze was pas 4 jaar –  begon haar lijdensweg. Want alles was anders toen ze terug was, ook hoe het rook, niets was meer hetzelfde. Ook het contact met haar omgeving veranderde. Er ontstond wantrouwen bij volwassen en de aansluiting bij leeftijdsgenootjes viel weg. ‘Je hebt vast gedroomd, het is een fantasie, zoiets kan toch niet, enz’. En wat haar vriendinnetjes en haar ouders belangrijk vonden, vond zij helemaal niet meer belangrijk.

Tevens was zij natuurlijk haar angst voor de dood in een klap kwijt, hetgeen ook al niet bijdroeg aan het wederzijdse begrip. Ze veranderde van een open en makkelijk in een teruggetrokken meisje. Maar een kind was zij eigenlijk allang niet meer.

Veel mensen voelen zich als dit meisje. Maar wees gerust, uiteindelijk zal ook de rest van de wereld gaan inzien dat de werkelijkheid vele malen ruimer is dan men denkt. Inderdaad, de dood bestaat niet. De mens blijkt bewustzijn te zijn, en is verbonden met alles en iedereen. En dat verandert elk onderwerp in ons leven.

Vóór deze ontdekking leefden de meeste mensen dus eigenlijk niet echt, want ze leefden in een grote illusie. Ze stonden weliswaar op de drempel om echt te gaan leven, maar waren het zich nog niet bewust. Ze waren daar bijna aan toe, waardoor hun leven eigenlijk een aanschakeling was van bijna-levend-ervaringen.

Op naar het volledige leven, de kosmische mens.

Ronald Jan Heijn

(foto: Glitter Dust)

Over de auteur

Ronald Jan

Ronald Jan Heijn is van jongs af aan bezig geweest met een ruimere manier van denken. Zijn leven ging door de moerasgebieden van de grote thema’s van deze maatschappij. Zijn hindernissen, dalen en tegenstrevers waren daarbij zijn beste leermeesters. Door zijn ervaringen in de samenleving aan de ene kant en als ‘student van de ruimere werkelijkheid’ aan de andere kant probeerde hij altijd bruggen te slaan. Ook de door hem gevolgde studies (jaren tachtig) van bedrijfskunde en later culturele antropologie hadden die onderliggende wens. Tevens deed hij vele spirituele cursussen en werkte hij bij een organisatie-adviesbureau gespecialiseerd in cultuurveranderingen. Ronald Jan komt uit de nationaal bekende kruideniersfamilie van Albert Heijn en hij was ooit tophockeyer in het Nederlands Elftal. In 1987 werd zijn vader ontvoerd en vermoord, de dader door hem vergeven. Om bij te dragen aan een betere wereld startte hij begin jaren negentig het holistische centrum Oibibio in Amsterdam. Na 8 jaar – Oibibio ging aan zijn eigen succes ten onder - en vele tegenslagen verder kwam hij in 2001 Harry Beckers tegen. Samen begonnen ze met lezingen - en maakten later twee documentaires - over een ruimere manier van denken. Zonder het te weten, werd Ronald Jan in die periode opgeleid tot een boodschapper van de Nieuwe Tijd. Bovenal mocht hij getuige zijn van het zware voorbereidingspad van de Wereldvernieuwer HB en uiteindelijk meewerken aan zijn naar voren treden.

1 reactie

 • Ronald-Jan, Wat een Waarachtig stuk, Schitterend!!!. Ik kan de gevoelens van dat meisje/vrouw zo ontzettend goed begrijpen, net zo als jij dat kan vermoed ik. Dit gedicht wat ik in verbondenheid maakte op 18-09-2011
  past hier bij vind ik:

  Het klinkt misschien onwerkelijk, maar
  je bent helemaal zelf baas over je leven;
  dood bestaat niet.
  Maar alleen als je je hart volgt
  merk je dat je wordt geholpen, echt geholpen
  je hart is verbonden met AL-DAT-IS.

  Volg je hart, jouw waarheid
  en je WEET
  volg je hart, jouw eigenheid
  en je krijgt antwoord
  volg je hart en ziel
  en je voelt je thuis
  want thuis is verbonden
  aan de eeuwigheid
  een eeuwigheid die onbegrensd is
  de eeuwigheid die je vind in het NU.

  Het NU dat er ALtijd is
  het NU is verbonden met AL-DAT-IS
  en AL-DAT-IS: dat zijn wij
  dat is alles wat leeft
  waar wij mee zijn verbonden
  maak contact; het is zo nabij
  het is van en voor jou, het is je ziel
  je zielsverbinding met AL-DAT-IS.

  LIEFDE is de verbinding
  wij hoeven alleen te ZIJN
  want we zijn AL-DAT-IS: dus LIEFDE.

  Hartegroet Aly

Reageren