Artikelen

De koppige denkfout binnen de geneeskunde

Geschreven door Ronald Jan

Het fysieke denken brengt ons niet verder bij het beoordelen van bijvoorbeeld homeopathie. Dat kan heel anders. Getuige dit artikel.

18 juli 2012

Over de onterechte jacht op de alternatieve geneeswijzen

In een overgangsfase als de huidige probeert het oude denken nog een laatste slag te slaan ten koste van het nieuwe tijdperk dat aan de poort staat te trappelen. Het liefst had men de homeopathie volledig de nek omgedraaid, in plaats daarvan moet op elk flesje de namen verdwijnen waarvoor het betreffende flesje is. Reden: het is niet wetenschappelijk bewezen dat het betreffende middel ook daarvoor bestemd is. Vanuit het nieuwe denken van het nieuwe tijdperk zijn er (hopelijk) verduidelijkende opmerkingen te maken.

Om te beginnen met een zeer wezenlijke: als er niet wetenschappelijk bewezen is dat homeopathie werkt, is er nog steeds niets mis met de homeopathie maar juist met de wetenschap! Men draait het om. De homeopathie werkt – dat is inmiddels overduidelijk – maar men kan het wetenschappelijk (nog niet) bewijzen. De wetenschap moet zich dus nog verder ontwikkelen, maar daarover straks meer.

Ook belangrijk: dé wetenschap bestaat niet. Binnen de wetenschappelijke discipline zijn er vakgebieden die elkaar tegenspreken. De rijkelijk nieuwe kwantumfysica komt in de buurt van de wetenschappelijke discipline die homeopathie (nu al) zou kunnen verklaren. Want ja, het is inderdaad zeer belangrijk dat de wetenschap met een verklaringsmodel komt.

Maar als de tegenstanders toch iets positiefs willen zeggen, dan beweert men dat de homeopathie best kan werken, maar dan wel door middel van het placebo-effect. Maar hoe verklaart men dan dat homeopathische middelen juist heel goed bij baby’s werken?

En nog zoiets: de niet-wetenschappelijke manier waarop veel columnisten en journalisten de strijd aangaan. Als bijvoorbeeld – ten tijde van de ‘platte Aarde’ – 10 verschillende argumenten zouden aantonen dat de Aarde een bol zou kunnen zijn, dan valt men 1 argument aan en daarmee is de klus geklaard. Die andere 9 worden niet eens meer besproken onder het mom van …’ en zo kunnen we nog wel even doorgaan’. Terwijl natuurlijk elk van die 10 argumenten zeer steekhoudend zijn en de werkelijkheid beschrijven zoals die is.

Deze onterechte jacht op de alternatieve geneeswijzen wordt echter gestreden vanuit onwetendheid. Niet alleen door de media, ook door de zienswijzen van de meeste wetenschappelijke benaderingen zelf. De werkelijkheid is namelijk veel ruimer dan velen denken en deze onderschatting is de denkfout.

Deze hardnekkigheid van het fysieke denken doet zich vooral voor bij – de bijna-religie van – de Westerse geneeskunde. Want de mens is veel meer dan zijn lichaam, de mens is bewustzijn. Hetzelfde geldt voor het homeopathische middel: het middel is veel meer dan zijn fysieke verschijning. Het is vooral energie.

Dus als een homeopathisch middel bij een mens wordt toegediend, gaat het middel een energetische fusie aan met de energie van de mens. Het is deze energie-uitwisseling die het werk doet. En niet de fysieke druppels van het middel, die zijn slechts ‘het voertuig’. De verdunning bepaalt met welke subtiliteit – welke frequentie – de energie bij de energie van de patiënt moet binnenkomen.

De bekende Haarlemse arts dr. Hans Moolenburgh (1925-2018) gaf arsenicum als voorbeeld. Het stoffelijke arsenicum is voor ons vergif, maar het niet-materiële arsenicum gaat dat gif juist tegen. Moolenburgh: ‘Als je arsenicum gaat verdunnen en schudden, potentiëren, schudt je de beide energieën los. Eén op één is nog te doen, maar naarmate de verdunning, potentie, doorgezet wordt, gaat het niet-materiële zich steeds krachtiger manifesteren. Hoe groter de potentie, duizenden keren, des te groter de kracht van het geneesmiddel. Dat wil zeggen, des te groter de invloed van het (voor ons) niet-materiële. Als je iets duizend keer verdunt is er niets meer van terug te vinden. Inderdaad, van de materie niet, van het niet-materiële bijna alles.’

Of zoals Benjamin Creme dat zo mooi uitlegt: ‘’Onze moderne wetenschap erkent maar drie stadia van fysieke energie: vast, vloeibaar en gas. Maar boven het gasvormige zijn er nog vier stadia van materie, die strikt genomen stoffelijk zijn, elk weer verfijnder dan het voorgaande. Deze etherische-stoffelijke gebieden zijn de volgende stadia van het fysieke gebied die door de moderne wetenschap onderzocht en tenslotte aangetoond zullen worden. Dan zullen de etherische gebieden werkelijkheid worden en er zullen steeds meer mensen geboren worden met het vermogen om de etherische gebieden te zien ….. Alle fysieke voorwerpen zijn de neerslag van etherische energie.” (uit ‘Maitreya’s Missie, deel III’ door Benjamin Creme)

Daarom nogmaals: de homeopathie werkt, en wel via de etherische-stoffelijke gebieden. Het is de wetenschap die nog niet zo ver is om het ‘wetenschappelijk aantoonbaar’ te maken, omdat het nu nog te grof-stoffelijk in z’n instrumentarium is. Als de wetenschap de steeds verfijndere stadia verder in kaart heeft gebracht, dan is het natuurlijk niet moeilijk te begrijpen dat ook andere alternatieve benaderingen van gezondheid ook hun ‘wetenschappelijke diploma gaan halen’.

Maar ja … ga dit maar eens uitleggen aan de eerste de beste columnist die net enorm heeft afgegeven op ‘het bedrog en de kwakzalverij van homeopathie met verdunningen van 1 op 100’. Maar gelukkig, de tijd gaat komen dat het wordt aangetoond, … en veel sneller dan we nu denken!

Ronald Jan Heijn

Over de auteur

Ronald Jan

Ronald Jan Heijn is van jongs af aan bezig geweest met een ruimere manier van denken. Zijn leven ging door de moerasgebieden van de grote thema’s van deze maatschappij. Zijn hindernissen, dalen en tegenstrevers waren daarbij zijn beste leermeesters. Door zijn ervaringen in de samenleving aan de ene kant en als ‘student van de ruimere werkelijkheid’ aan de andere kant probeerde hij altijd bruggen te slaan. Ook de door hem gevolgde studies (jaren tachtig) van bedrijfskunde en later culturele antropologie hadden die onderliggende wens. Tevens deed hij vele spirituele cursussen en werkte hij bij een organisatie-adviesbureau gespecialiseerd in cultuurveranderingen. Ronald Jan komt uit de nationaal bekende kruideniersfamilie van Albert Heijn en hij was ooit tophockeyer in het Nederlands Elftal. In 1987 werd zijn vader ontvoerd en vermoord, de dader door hem vergeven. Om bij te dragen aan een betere wereld startte hij begin jaren negentig het holistische centrum Oibibio in Amsterdam. Na 8 jaar – Oibibio ging aan zijn eigen succes ten onder - en vele tegenslagen verder kwam hij in 2001 Harry Beckers tegen. Samen begonnen ze met lezingen - en maakten later twee documentaires - over een ruimere manier van denken. Zonder het te weten, werd Ronald Jan in die periode opgeleid tot een boodschapper van de Nieuwe Tijd. Bovenal mocht hij getuige zijn van het zware voorbereidingspad van de Wereldvernieuwer HB en uiteindelijk meewerken aan zijn naar voren treden.

7 reacties

 • Voor dit gedicht kreeg ik de inspiratie door een artikel van Dr. Moolenburgh in juni 2011, deze dokter is huisarts maar heeft hart voor de homeopathie, en past het praktisch toe En als je weet dat het bovenstaand artikel van Ronald Jan de “natuurlijkheid” beschrijft kan je alleen maar instemmen. Gelukkig heeft de reguliere ook hun goede kanten maar tevens verwerpen ze het “onzichtbare”. Ze vergeten dat wij een ziel zijn dat het lichaam heeft aangenomen, en het is niet zo dat er misschien wel een ziel zal zitten in ons lichaam. Daarom noem ik de conventionele geneeskunde kwakzalverij, zij zijn zo ver afgedwaald van onze werkelijke natuur, van onze heelheid, met hun symptoombestrijding die vaak meer kapot maakt dan heelt. En dat mag toch geen gezondheidszorg heten.
  Dit gaat helemaal voorbij aan de werkelijke oorzaak, waar ze totaal niet naar op zoek zijn.

  Vandaar dit gedicht:

  We leven in een gemaakte begrensde maatschappij
  alles onder controle, er worden ons
  zoveel beperkingen opgelegd
  ter bescherming van ons?

  We zien het in de tijd
  leven naar klok en kalender
  Zon en maan zijn voor ons “slechts”
  letterlijke Planeten zonder verdere betekenis,
  dit gaat in tegen onze natuur.

  Nadruk wordt op ziekte gelegd
  terwijl gezondheid voorop moet worden gestelt
  want wat aandacht krijgt groeit
  en gezondheid verdiend onze aandacht
  niet de ziekte
  en dit alles voor ons bestwil?

  Waarom willen we wat ons tegenwerkt
  nog verder laten uitdijen
  we willen de toekomst aan de hand
  van het verleden cre-eren
  kijkend naar cijfers en eerdere statistieken
  we gaan zo aan de menszelf voorbij
  ten gunste van de economie.

  Bezit en verstand staan zo hoog in het vaandel
  zorgen zij voor wijsheid?
  Hoe is de wereld er aan toe
  Zoveel levende wezens bang, ziek en ongelukkig
  terwijl de aarde en zijn bewoners
  gezond en vreugdevol kunnen zijn.

  Leven in Natuurlijke Tijd
  als onbegrensd wezen wat we
  wat we in essentie zijn.

  Hartegroet Aly

 • Het wordt tijd dat we de wetenschap van haar heiligheid ontdoen – zonder de waarde ervan te ontkennen overigens.
  De wetenschap heeft nu eenmaal ook haar beperkingen.
  De aarde was niet plat voordat bewezen was dat ze rond was.

 • Mooi artikel! Ik heb zelf ook al diverse malen ervaren dat homeopathie werkt en ook direct op het fysieke lichaam bij minder hoge verdunningen. Jaren terug had ik een longontsteking en kreeg ik een antibioticakuur voorgeschreven, maar deze hielp niet. Ik wilde niet nogmaals een antibioticakuur daar ik al bewust was van de vele negatieve werkingen hiervan in je lichaam. Ik nam een homeopathisch complex middel en ik was vrij snel van mijn longontsteking af. Dit is maar één voorbeeld van de diverse keren dat het me geholpen heeft.
  En de wetenschap, tja, precies wat ik ook denk, die blijft zich ontwikkelen en is nog niet zo ver dat ze bepaalde dingen kunnen aantonen die wel degelijk effectief zijn en/of realiteit zijn. En idd veel resultaten van onderzoeken staan vaak loodrecht op elkaar. Hoe betrouwbaar is die wetenschap dan wel?

 • Homeopathie werkt ook geweldig bij dieren, ik heb daar verschillende staaltjes van mogen aanschouwen !! En dieren hebben echt niets “tussen de oren zitten”

 • gellukig haal je de echte Homeopathie bij de Homeopaat op maat! die jou verteld wat je zelf op het etiket mag schrijven! ik heb nog steeds baat bij de Homeopaat.
  tussen mijn oren zit nu dan ook een breder bewustzijn.

 • Er zijn talloze onderzoeken geweest die duidelijk aantonen dat Homeopathie werkt. Deze onderzoeken hebben zelfs geleid dat Zwitserland Homeopathie en haar werking 100% onderbouwd heeft. Daarnaast zijn er door de jaren heen tal van onderzoeken geweest op het gebied van planten en hun kwaliteiten; zowel fytoptherapeutisch als energetisch. Deze onderzoek vonden onder ander plaats in India onder leiding van J.C. Bose ( o.a. Plant Response) en voormalig top CIA Polygraaf expert, onderzoeker en docent Cleve Backster (Primary Perception: Biocommunication With Plants).

  Homeopathie is gebaseerd op de trillingen (vibraties van planten) en volgens mijn laatste bevindingen is alles trilling echter is de mensheid beperkt in het waarnemen van trillingen buiten haar eigen zichtsveld.

  Homeopathie is bewezen door quantummechanische principes.

  Waarom wordt het Westerse medische paradigma als goddeljk bestempeld c.q. ervaren? Zijn de medische ontdekkingen uit Azië, Zuid Amerika, Zuid Afrika en alle niet westerse landen dat gebaseerd op slechts broodje aap verhalen.

  Nee, het punt is, is dat de westerse geneeskunde (eigenlijk geneesonkunde) niet kijkt naar de mens, maar uitsluitend naar het symptoom en dan hiervoor ook iets uitschrijft. Tevens proberen ze in de westerse landen zowel mogelijk producten te patenteren en vervolgens iedereen monddood te maken door middel van een EFSA wetgeving.

  Zoals kinderen met ADHD (verzonnen ziekte in de jaren 70 n.a.v. DSM-2) behandeld worden met Ritalin (de legale amfetamine), is het ernstig mis.

  Kortom, het is tijd voor verandering!

Reageren