Dolfijnen en hoge hakken

Dolfijnen die altijd ten westen van Groot-Brittannië zwemmen, doen dat plotseling oostelijk. Een bioloog gaat misschien in de hersenen kijken, een astrofysicus denkt aan een verschuiving van het magnetische noorden van de Aarde.

Vergelijkbare situatie: er kwam eens een vrouw bij een neurochirurg en vertelde dat zij al tijden last heeft van enorme hoofdpijnen. Na een intensief onderzoek wilde de chirurg in haar hoofd gaan kijken. De vrouw hield dat nog even tegen. Ondertussen kwam ze bij toeval een podoloog tegen, die de oplossing bleek te hebben: ‘neem andere schoenen’. Ze droeg te hoge hakken.

Met andere woorden, hoe kijken we?

We kijken zoals het ons geleerd is én … in beide gevallen blijkt dat er sprake is van een grotere/andere werkelijkheid, die een ander licht op de zaak werpt en de werkelijke oorzaak kan vinden. Dus de neurochirurg en de bioloog zijn kundige mensen, maar een grotere/andere werkelijkheid kan de oplossing hebben.

Iemand met een psychose, die schizofreen is, of die stemmen hoort heeft volgens de huidige reguliere benadering een probleem in de hersenen. De visie van de psychiater is als volgt: het kan niet écht worden opgelost – de werkelijke oorzaak weten we niet – maar we kunnen wel medicijnen geven om er – in het gunstigste geval – mee te kunnen leven. De oplossing ligt in een ruimere werkelijkheid: de mens is bewustzijn en de oorzaak van psychoses en schizofrenie ligt in andere bewustzijnslagen.

Reageren