Eindeloos Brein

De huidige tijd heeft alle kenmerken van een overgangsfase. Volgens mij zitten we er midden in.

Eén van die kenmerken van zo’n fase is dat je tegenovergestelde visies tegelijk ziet bestaan. Alleen de ene is aan z’n einde – maar weet het nog niet – terwijl de ander heel sterk aan het opkomen is. Want kijk maar, aan de ene kant hebben de hedendaagse bestseller (200.000) van Dick Schwaab ‘We zijn ons brein’. Een prachtige samenvatting van dit uitstervende denken. En aan de andere kant is de enorme roep om een ruimere werkelijkheid, dat er meer is tussen hemel en aarde en dat de mens dus wel degelijk veel meer is dan zijn lichaam. Want ook de andere kant heeft een bestseller (125.000) ‘Eindeloos Bewustzijn’ van cardioloog Pim van Lommel, over zijn onderzoek en bevindingen over bijna-dood-ervaringen.

Een mooiere samenvatting van deze overgangsfase had ik niet kunnen verzinnen, en het rijmt ook nog: ‘We zijn ons Brein’ tegenover ‘Eindeloos Bewustzijn’. En zo is het. De laatste die enorm opkomt en steeds meer ruimte inneemt, en de ander in een laatste stuiptrekking op z’n retour, om vervolgens te worden opgenomen in een ruimere werkelijkheid, die weer oplossingen genereert.

Want zeg nou eerlijk, is ons brein geen onderdeel van ons bewustzijn? En als dat zo is, zal de oplossing voor iets als psychose dan niet liggen in de wisselwerking tussen die twee? Dus spelen we dan met bijvoorbeeld een hersenonderzoek niet slechts op de helft van het tennisveld? De ‘We-zijn-ons-brein-ers’ ontkennen de andere kant van het tennisveld, laat staan dat zij denken dat daar een tennisbal vandaan komt.

Daarom, het is gewoon niet leuk tennissen met de brein-wetenschappers, want zij blijven ontkennen dat de andere kant bestaat cq. wetenschap is. (Nee, nóg niet) Dus een gesprek heeft niet zoveel zin, en dat is ook wel gebleken de afgelopen jaren. Er is nog maar één mogelijkheid die helemaal aansluit bij het bijzondere begin van de een-en-twinstigste eeuw en dat ook voorspeld is: Power to the People! De opkomst en de macht van het volk!

Ronald Jan Heijn

 

 

Reageren