Artikelen

Er waait een andere wind …

Geschreven door Ronald Jan

Het grote probleem cq. uitdaging waar wij als de mensheid voor staan, is terug te vinden op vele gebieden in de samenleving. Zo ook in het gebied dat voetbal heet. Bijvoorbeeld, in alle discussies in praatprogramma’s en in kranten over de oorzaak van het echec van het Nederlands Elftal tijdens het Europese Kampioenschappen in Oekraïne en Polen (juli 2012) . Eigenlijk een mooie metafoor met wat er in de wereld aan de hand was / is.

De ene voetbalanalist zegt dat het de ego’s waren van de individuele voetballers die het team de das om heeft gedaan. Of het feit dat de belangrijke vedetten uit vorm waren. De ander zegt weer dat het vooral de verouderde speltactiek was, of de verkeerde opstelling, of er hadden andere spelers moeten spelen. Weer een ander zegt dat het de coach betreft, die geen communicator is en tevens vasthield aan conservatieve ideeën. Ook de afstand van het hotel naar de stadions werd genoemd, waardoor alles heel vermoeiend werd. Of de spelers waren überhaupt niet fit genoeg, de inspanningstrainingen waren niet goed geweest. En sommigen – meestal van buiten het voetbal – durfde het gemis aan mentale begeleiding te noemen: ‘het zat niet goed tussen de oren’. Kortom, (bijna) alles passeerde de revue.

Het leuke is dat al die analisten en commentatoren gelijk hebben. Maar je kunt je afvragen, in welke mate? En heeft het allemaal niet met elkaar te maken en zo ja, is er dan een bepaalde volgorde?

Het Nederlands Elftal als metafoor wat er in de wereld aan de hand is, gaat hier prima op. Want in het Vissentijdperk dat nu aan het aflopen is, was de belangrijkste manier van organiseren de piramidale, hiërarchische structuur: boven in de top worden de grote lijnen uitgezet en alles daaronder volgt daarop. Als we dat toepassen op het voetbal dan komen we uit bij de KNVB.

Met zijn beleid bepaalt het de richting en intentie en daarmee het gezicht van het Nederlands voetbal. Bijvoorbeeld met de keuze van de huidige coach. De KNVB is destijds – door Van Marwijk te kiezen – de weg ingeslagen van het resultaatvoetbal. Een typisch oud relikwie uit het Vissentijdperk, dat in de hoogtijdagen – naar Romeinse Rijk model – triomfen vierden, maar tegen het einde – dus 2000 jaar later – zeer ernstige barsten begint te vertonen.

Ondertussen is er heel veel gebeurd in de wereld. Vooral het laatste decennium schudde de planeet Aarde politiek en economisch op haar grondvesten en gaat er nu een golf van verandering door de mensheid. Arabische lente, val van dictators, Occupy, economisch en politieke crises, noem maar op. Meest gehoorde opmerking van een willekeurige autoriteit: ‘als u mij dit een jaar geleden had gezegd, had ik u voor gek verklaard.’ Het ene heilige huisje na de andere werd afgebroken, maar echte alternatieven zijn er nog niet. Sommige bastions bieden zelfs nog hardnekkig tegenstand.

De Nederlandse voetbalwereld is zo’n conservatief bastion. Het gaat pas veranderen, als iedereen allang verder is getrokken. De spelers valt eigenlijk – in verhouding – weinig te verwijten. Zij hebben gestreden en op hun manier hun best gedaan. Maar zij liepen rond in een verouderde en ontzielde opzet. Alleen maar vorm, zonder inhoud. Zonder een geest die appelleert aan de sterk veranderende tijdgeest in de wereld.

Want ook de conditie en fitheid verdwijnt als sneeuw voor de zon als het plan en de sfeer niet meer klopt. En ego’s kunnen de ruimte krijgen, als van boven niet het goede klimaat is neergezet. Dat is niet de schuld van de spelers. Als het klimaat niet klopt – intentie, bezieling, tactiek – dan kunnen vedettes opeens beginnelingen worden. Zelden heb ik een groep spelers zo verloren rond zien lopen. En als je dat ziet, weet je zeker dat er iets mis is ‘in de stappen ervoor, te beginnen bovenin’.

Dus ja, alle analisten hebben gelijk. Iedereen pakt het gedeelte eruit, waarin hij/zij ‘specialist’ is. Want we zien de wereld niet zoals het is, maar zoals wij zijn. Zo ook met de huidige economische aanpak. De meeste analisten zullen vast gelijk hebben, ieder op z’n eigen gebied. Maar de hoofdoorzaak – wij zijn aan het einde van een kosmisch tijdperk en een dito manier van denken – wordt eigenlijk nooit genoemd.

Het is als een oud, bijna kapseizend schip op een woelige stormachtige zee. Iedereen heeft een verklaring waarom het bijna zinkt. De meesten hebben gelijk, binnen hun eigen werkelijkheid. Het is echter het verkeerde schip. En de verkeerde zee. De nieuwe tijd vraagt om een heel ander te bezeilen gebied, in een volledig ander type boot.

Er waait allang een andere wind. We moeten ‘m alleen nog herkennen en ernaar handelen. Waterman wees welkom, het is tijd.

Ronald Jan Heijn

Over de auteur

Ronald Jan

Ronald Jan Heijn is van jongs af aan bezig geweest met een ruimere manier van denken. Zijn leven ging door de moerasgebieden van de grote thema’s van deze maatschappij. Zijn hindernissen, dalen en tegenstrevers waren daarbij zijn beste leermeesters. Door zijn ervaringen in de samenleving aan de ene kant en als ‘student van de ruimere werkelijkheid’ aan de andere kant probeerde hij altijd bruggen te slaan. Ook de door hem gevolgde studies (jaren tachtig) van bedrijfskunde en later culturele antropologie hadden die onderliggende wens. Tevens deed hij vele spirituele cursussen en werkte hij bij een organisatie-adviesbureau gespecialiseerd in cultuurveranderingen. Ronald Jan komt uit de nationaal bekende kruideniersfamilie van Albert Heijn en hij was ooit tophockeyer in het Nederlands Elftal. In 1987 werd zijn vader ontvoerd en vermoord, de dader door hem vergeven. Om bij te dragen aan een betere wereld startte hij begin jaren negentig het holistische centrum Oibibio in Amsterdam. Na 8 jaar – Oibibio ging aan zijn eigen succes ten onder - en vele tegenslagen verder kwam hij in 2001 Harry Beckers tegen. Samen begonnen ze met lezingen - en maakten later twee documentaires - over een ruimere manier van denken. Zonder het te weten, werd Ronald Jan in die periode opgeleid tot een boodschapper van de Nieuwe Tijd. Bovenal mocht hij getuige zijn van het zware voorbereidingspad van de Wereldvernieuwer HB en uiteindelijk meewerken aan zijn naar voren treden.

Reageren