Artikelen

Geen anti (psychiatrie), maar kritisch en overbruggend

Geschreven door Ronald Jan

Het gaat niet om ‘het bashen’ of het afkraken van de psychiatrie. Het gaat om het vaststellen van een onhoudbare situatie.

Het gaat niet om ‘het bashen’ of het afkraken van de psychiatrie. Het gaat om het vaststellen van een onhoudbare situatie. En daarna om het aanwijzen en laten onderzoeken van een mogelijke oplossing.

Het is hetzelfde als met de armoede in Afrika. Eerst moeten we met z’n allen erover eens zijn, dat het heel serieus en desastreus is. Als dat gezamenlijk is vastgesteld, komt men pas in beweging. Maar zolang nog partijen blijven roepen dat het allemaal wel meevalt, is niemand bereid iets te doen.

Zo ook met de psychiatrie. Zolang men de ernst van de zaak niet inziet én zolang men het gevoel heeft er alles aan te doen, zal men niet in beweging komen om te veranderen, om open te staan voor een ruimere en aanvullende visie. Niemand verandert als hij denkt dat het – naar omstandigheden – goed gaat.

Deze website heeft dus niet te maken met ‘het bashen’ of afzeiken van de psychiatrie. Het is het nuchter vaststellen dat men in het duister tast naar de oorzaken van de psychische ziekten. (Hetgeen begrijpelijk is, zie artikel ‘Het ontstaan van de psychiatrie’). Met een groot leed als gevolg. Puur als constatering, zodat we een basis hebben om met z’n allen in actie te gaan.

Natuurlijk zijn er veel mensen die een gruwelijke hekel aan de psychiatrie hebben gekregen, omdat hun leven of dat van een dierbare zwaar is beschadigd. Ik begrijp deze mensen heel goed. Onwetendheid mag je een beroepsgroep niet kwalijk nemen, maar wel hardnekkigheid en vooringenomenheid, waardoor succesvolle benaderingen zoals die van Beckers nooit een kans hebben gekregen.

Dat de oorzaken van deze ziekten onbekend zijn, erkent men overigens wél binnen de psychiatrie. Echter, men denkt en hoopt dat het wondermedicijn zich eens zal gaan aandienen. Vergelijk het met een reis. Zolang je nog onderweg bent, hoef je nog niet te beseffen dat je op een doodlopende weg rijdt. Je verwacht nog steeds ‘tegen de oplossing aan te rijden’. Maar helaas, nu sta je aan het eind van een weg – met de rug tegen de muur- maar wil het nog niet erkennen. Hoe kun je een handreiking doen aan deze ander, als deze nog zó overtuigd is van zijn eigen gelijk? Hoe kun je hem inspireren om over de muur te kijken?

‘Wereld op Drift’ (later: ‘Hello Aquarius’) is geen conspiracy-denker, die ervan uit gaat dat slechte mensen – in de top – de wereld gegijzeld houden, de zogenaamde medische- en medicijnenmaffia. Maar tegelijkertijd is het wel zo dat het systeem – met zijn geschreven en ongeschreven regels – wel functionéért als maffia, want niets komt ertussen en het geeft veel slachtoffers. Het is het totale systeem dat elkaar in de greep houdt. Ondertussen is het een systeem met hele grote belangen, waar heel veel geld in omgaat en waar men zeer overtuigd is van zijn eigen aanpak. Met zo’n partij is het moeilijk praten om een brug te slaan.

Wereld op Drift is strijdbaar tegen het onrecht dat vele slachtoffers en hun familie wordt aangedaan en zal zich met hart en ziel inzetten om deze situatie open te breken. Binnen zo’n systeem kun je iets afdwingen via hun eigen methoden. Vandaar de petitie (destijds in 2011), die het systeem kan dwingen een onderzoek te doen. De concrete en positieve resultaten uit het onderzoek – én de uitleg van deze ruimere werkelijkheid – zullen zorgen voor een voet tussen de deur en nog beter …. uiteindelijk zorgen voor het op heffen van deze deur en het open zetten van alle ramen!

Ronald Jan Heijn

Over de auteur

Ronald Jan

Ronald Jan Heijn is van jongs af aan bezig geweest met een ruimere manier van denken. Zijn leven ging door de moerasgebieden van de grote thema’s van deze maatschappij. Zijn hindernissen, dalen en tegenstrevers waren daarbij zijn beste leermeesters. Door zijn ervaringen in de samenleving aan de ene kant en als ‘student van de ruimere werkelijkheid’ aan de andere kant probeerde hij altijd bruggen te slaan. Ook de door hem gevolgde studies (jaren tachtig) van bedrijfskunde en later culturele antropologie hadden die onderliggende wens. Tevens deed hij vele spirituele cursussen en werkte hij bij een organisatie-adviesbureau gespecialiseerd in cultuurveranderingen. Ronald Jan komt uit de nationaal bekende kruideniersfamilie van Albert Heijn en hij was ooit tophockeyer in het Nederlands Elftal. In 1987 werd zijn vader ontvoerd en vermoord, de dader door hem vergeven. Om bij te dragen aan een betere wereld startte hij begin jaren negentig het holistische centrum Oibibio in Amsterdam. Na 8 jaar – Oibibio ging aan zijn eigen succes ten onder - en vele tegenslagen verder kwam hij in 2001 Harry Beckers tegen. Samen begonnen ze met lezingen - en maakten later twee documentaires - over een ruimere manier van denken. Zonder het te weten, werd Ronald Jan in die periode opgeleid tot een boodschapper van de Nieuwe Tijd. Bovenal mocht hij getuige zijn van het zware voorbereidingspad van de Wereldvernieuwer HB en uiteindelijk meewerken aan zijn naar voren treden.

4 reacties

 • Weinig mensen zijn geïnteresseerd, des te meer zijn erdoor aangedaan. Iemand zei dat de enig groeiende sector de psycho-industrie is.
  Iedereen die iets zegt van betekenis wordt voor gek verklaard. Dat is politiek. Het is geprofessionaliseerd.

 • Ik kwam een Duitser tegen die in 7 jaar op de fiets de wereld rond was geweest. Hij arriveerde daar bij Albert Heijn, en ik sprak even met hem. Hij had ergens een bepaalde wijsheid. Ik kwam hem nog een keer tegen en we hadden een uitwisseling per mail. Zijn Engels is tamelijk grappig.

  hi my favorit country nl!
  wish you a great way out of “fake year”(faked manipulation) to 2019 (manipulated fake).
  may be the way out is a war because we are all tired(also the hyper rich and pentagon),
  because we all fighten for peace, even against eachother but in war we are brothers and enemies at same time, like we feel inside ourself, because manipulated and like a fake.

  hower, there are hope in us but also leaks of …
  leaks of whay humans are: humans.

 • Daarna …

  but now 2019, i am in deep depression and may be given up to much to be free in thinking and search for life, safety clearness in conection but its getting lost, its like sitting next a hot coffe, which is cold, reflexing, whatching, without knowing where to go, waiting to get an answer, feel and get belive others are more stable, more knowing but knowing also there cups of coffe are cold.
  also me has big trouble wit family.
  very sad.

  our job is to be and stay different, without competiton, because we are not that, not them.

  fact, we must search and find it in ourself and not get lost here and not get lost in world problems.
  i do same misstake.

  we must stay critical but find love and learn to forgive fucking others, i also started to hate my family but it makes me more smal then i am.

  i like to say you are a brother in these.
  but thats only a sign to show we are not alone and have a job to do and have to find peace in us and a way.
  often i hate myself feel unstable.and the others seems to be stable.
  but it isnt true, we are more sensitiv, have and want more to give.

 • Niet lang daarna:

  you are a human!
  you are not (not yet but not far) psyichatric ill.
  its a tragedy.
  its a deep deep depression and burn out
  insite and emotional empthy.
  therefore you controlling everything and put you on a higher level
  but you are still empthy and burned out,
  it keeps only stresslevel to feel alive
  its not to be alive, its the opposite.
  there are less and less emotion, more and more control
  and its getting in the end the same, no differnt anymore between both,
  means you never will find out then.

  and you controlling and disturbing everything and others.
  and these losses keeps you onging, not outgoing.

  its what alkoholics doing and it is close to serial killers,
  you find love only by killing.

  (Ik had hem spontaan verteld dat ik vorig najaar iemand was tegengekomen die omver viel terwijl we stonden te praten en dood leek. Zoontje en vrouw stonden erbij. Ze hadden wat bloemzaden afgeplukt van wat planten die daar stonden. Toen kwam dit commentaar.)

Reageren