Artikelen

Het Overview Effect

Geschreven door Ronald Jan

In 1968 maakte een Apollo-vlucht geschiedenis door een wonderlijke foto, waar ‘niemand op voorbereid was’. Wat maakt die bijzondere ervaring van toen zo actueel voor nu?

In 1968 beleefden een paar astronauten een zeer bijzonder moment. De Apollo 8 was onderweg en ook wij hier op aarde waren opgewonden over de komst van nieuwe beelden van de maan. Het werd een groot succes, maar het was niet alleen de maan die ons en de bemanning zo betoverde. ‘Onze focus was op de maan’, zei een astronaut, ‘maar toen we dít gezien hadden, was dat misschien wel de belangrijkste reden waarom we gegaan zijn.’ Wat hadden zij gezien?

Bij toeval had een van de astronauten besloten – onderweg naar de maan – om de camera ‘naar achteren’ op de Aarde te richten. En daar verscheen eerst een halfronde en later onze volledig ronde planeet in al zijn pracht. Dit waren de allereerste beelden van onze blauwe planeet, de Aarde, die ons volledig overweldigden en betoverden. Wat een verrassing, wat een ongelofelijke schoonheid, wat een … er waren geen woorden voor.

Een astronaut verzuchtte: ’van te voren heb je een idee hoe het eruit ziet, maar wanneer je het eenmaal in het echt ziet ben je overdonderd door de schoonheid. Het is zoveel mooier dan je dacht’. Deze astronaut-ervaring heeft een naam: het OVERVIEW-effect. Voor velen was dit ‘plotselinge moment van overzicht’ een moment waarvan zij later zeiden ‘…and that’s when it hit me’. Het was een soort religieuze, spirituele ervaring. Het was een ervaring van een nieuw bewustzijn van wie we zijn.

De astronauten konden de aarde zien als een levend organisme, die constant aan het gloeien was, heel kwetsbaar met zijn flinterdunne dampkring erboven, ‘barely hugging’. Een dunne laag die ons beschermt tegen de dood. En ook de zon zagen zij nu heel anders. Met het oneindige zwart als achtergrond ziet hij eruit als een van de vele sterren – maar wel een bijzondere, alsof de zon voor ons zorgt, zei men. ‘Een ontroerende ervaring, want als toeschouwer kreeg je de neiging dat ook te doen’.

Vanuit het kosmisch perspectief werd het zien van moeder Aarde automatisch een kosmische ervaring. Die kwetsbare prachtige bol als onderdeel van een veel groter geheel. En die bol zelf, als één geheel, één systeem, één complete eenheid. ‘We are all here together’.

Deze nuchtere en wetenschappelijke astronauten werden na hun OVERVIEW filosofisch en spiritueel in hun omschrijvingen. Men had het over een ervaring van diepe onderlinge verbondenheid en eenheid. Een ervaring van het verliezen van jezelf in iets veel groters en het overstijgen van de afgescheidenheid.

Sommigen vertelden dat het overduidelijk werd dat we allemaal sterrenstof zijn. Die kosmos die we zien is het zelfde als ons eigen lichaam. We zijn allemaal hetzelfde opgebouwd. Niet alleen de planeet, maar ook de kosmos is een levend wezen. Voor hen zou de aarde nooit meer hetzelfde zijn. Hun wereldbeeld was letterlijk veranderd. Er was sprake van een transformatie, want hun nieuwe inzicht was onomkeerbaar.

Een dergelijke transformatie gaat plaatsvinden bij de overgang naar het Nieuwe Tijdperk. Dat moment nadert heel snel.

Voor de hele wereld te zien, zullen er ‘wonderen’ en gebeurtenissen gaan plaatsvinden die ons getuige laten zijn van een veel ruimere werkelijkheid. De wereld en de mensheid zal nooit meer hetzelfde zijn. We zullen heel anders naar onszelf gaan kijken. En dat is essentieel …. het begint bij het daadwerkelijk ervaren van een andere en ruimere werkelijkheid. Als dat inzicht gaan indalen, gaan we er vanzelf werk van maken om de aarde en onszelf te redden door fundamenteel van koers te veranderen.

Het is nog net op tijd. 

Ronald Jan Heijn

Overview

 

 

Over de auteur

Ronald Jan

Ronald Jan Heijn is van jongs af aan bezig geweest met een ruimere manier van denken. Zijn leven ging door de moerasgebieden van de grote thema’s van deze maatschappij. Zijn hindernissen, dalen en tegenstrevers waren daarbij zijn beste leermeesters. Door zijn ervaringen in de samenleving aan de ene kant en als ‘student van de ruimere werkelijkheid’ aan de andere kant probeerde hij altijd bruggen te slaan. Ook de door hem gevolgde studies (jaren tachtig) van bedrijfskunde en later culturele antropologie hadden die onderliggende wens. Tevens deed hij vele spirituele cursussen en werkte hij bij een organisatie-adviesbureau gespecialiseerd in cultuurveranderingen. Ronald Jan komt uit de nationaal bekende kruideniersfamilie van Albert Heijn en hij was ooit tophockeyer in het Nederlands Elftal. In 1987 werd zijn vader ontvoerd en vermoord, de dader door hem vergeven. Om bij te dragen aan een betere wereld startte hij begin jaren negentig het holistische centrum Oibibio in Amsterdam. Na 8 jaar – Oibibio ging aan zijn eigen succes ten onder - en vele tegenslagen verder kwam hij in 2001 Harry Beckers tegen. Samen begonnen ze met lezingen - en maakten later twee documentaires - over een ruimere manier van denken. Zonder het te weten, werd Ronald Jan in die periode opgeleid tot een boodschapper van de Nieuwe Tijd. Bovenal mocht hij getuige zijn van het zware voorbereidingspad van de Wereldvernieuwer HB en uiteindelijk meewerken aan zijn naar voren treden.

2 reacties

  • Heel mooi om te lezen, Ronald Jan, onze levende Aarde. Dit schrijft Caroline Cory in haar boek: “2012, een poort in de tijd.” dat wel bij jouw artikel aansluit. (…..) Jullie kunnen hier zodoende met angst en bezorgdheid op reageren of met opperste vreugde en gelukzaligheid, afhankelijk van jullie instelling, doel en onverschrokkenheid. Hoewel deze periode naar het lijkt wel degelijk een tijd is van grote beroering, is het in wezen slechts het geboorteproces van een schitterend nieuw bestaan en de komst van een nieuwe uitdrukking van Liefde, Waarheid, Schoonheid en Goedheid op de Aarde en daarbuiten. (…..) Waarheid wordt niet langer achter sluiers van jullie werkelijkheid verborgen of achter het handelen van jullie misleide leiders. In deze zin maakt het Goddelijk Plan het onmogelijk dat Goddelijke en vernietigende energie nog tegelijkertijd kunnen bestaan. Er moet en er zal een nieuw systeem worden gecreëerd. (…..)Door verbonden te blijven met de Bron, of je nu in staat bent deze begeleiding helder waar te nemen of niet, zal je welzijn en dat van je geliefden te alle tijde gewaarborgd zijn. Dit is mijn waarheid ook, de mensen die je lief zijn (zelfde zielen familie) hoef je nooit te missen. Of je nu bij leven (wedergeboorte) of “dood” overgaat je geliefden blijven bij jou en zullen je begeleiden door diverse dimensies die je zelf hebt afgesproken voor je incarnatie, en de “vrienden” vanuit de onzichtbare wereld, die je hebt ontmoet tussen de reincarnaties in. Een Schitterende gedachte.

Reageren