Ik ben veel meer dan mijn psychose

Door SH, 16 september 2013

“In 2008 heb ik mijn eerste psychose gehad dat heeft geresulteerd in 2 weken dwangopname. Werkelijkheid en spirituele belevenissen liepen door elkaar heen. Ik kreeg deze psychose vlak na een Reiki inwijding. Mijn relatie met de vader van de kinderen was op dat moment al lang niet meer goed en leverde veel stress op.

Ik heb mij in 2 weken uit het psychiatrisch ziekenhuis gewerkt. In het ziekenhuis zag ik entiteiten, engelen en mede patiënten. Ik ben daar gedwongen medicijnen te slikken. Als ik ze niet slikte werd ik in de separeer ingedaan. Toch ben ik op een hele lage dosis terecht gekomen. In eerste instantie 2mg Haldol.

Mijn partner en ik gingen uit elkaar. Ik ben ondertussen met een nieuwe baan begonnen en ben vrijwel gelijk het medicijn gebruik gaan afbouwen. Dat resulteerde in 2009 met een nieuwe psychose. Deze keer heb ik mij vrijwillig op laten nemen.

De belevenis was totaal anders dan de eerste keer. Ik voelde mij deze keer gedefragmenteerd! De medicijnen die ik toen kreeg waren verschrikkelijk, namelijk Seroqeul, gevolg … gewichtstoename en vrijwel van de wereld zijn!

In het ziekenhuis kreeg ik te horen dat ze met een lage dosis begonnen en dat ze de hoeveelheid op wilde bouwen maar ik voelde mij bij die lage dosis al niet goed. Ik heb zelf aangegeven het daar niet mee eens te zijn en ben naar huis gegaan waar ik nog de zorg had voor 2 kinderen en een aantal huisdieren.

Na bijna een jaar Seroqeul te hebben geslikt overgestapt op Fluanxol 2mg. Dat had ik het minste last van. Pas na een aantal jaar ben ik daar mee gaan minderen eerst 1mg en nu pas sinds begin dit jaar 0,5 mg. De psychiater heeft op internet moeten zoeken of een halve mg wel bestond.

Nu kan je misschien begrijpen dat als je 1 psychose hebt gehad dat dan de diagnose is: korte reactieve psychose. Maar tot mijn verbazing kreeg ik na mijn tweede psychose de diagnose ‘schizofreen’. Daar was ik het niet mee eens, maar liet de tijd op zijn beloop.

De laatste keer dat ik bij de psychiater was – die had ik zeker 1 keer per jaar gezien – zei tot mijn verbazing dat ik niet schizofreen was, oeps … weg stempel! Psychiatrische hulpverleners waren al die jaren wel 1 keer per 6 weken langsgekomen. Ik vond zo’n praatje altijd wel gezellig maar voor mij had het verder geen nut.

Nu ben ik 2 maanden totaal gestopt met de medicijnen buiten het medeweten van de hulpverleners. Ik voel mij in mijn kracht staan. Maar angst voor een terugkerende  psychose heeft mij tegengehouden eerder te stoppen met de medicijnen. Vooral ook omdat ik de zorg heb voor twee kinderen en hoe de maatschappij in het algemeen naar psychoses kijkt (stigma). Maar ik ben meer dan dat en groter!”

 

Reageren