Inzicht als motivatie tot verandering

Het kan niet anders dat er een grote verandering op komst is. En dat vraagt offers, meestal het loslaten van iets bekends. Maar mensen kunnen en willen pas veranderen als men begrijpt waarom.

Dat inzicht is dus wezenlijk. Of het nu leuk is, of niet. Want de huidige situatie is natuurlijk niet prettig, het is zeer onthutsend en schrijnend. Maar ‘leuk of niet leuk’, het gaat om het inzicht, want die zet ons in beweging. Zonder inzicht is het slechts een emotionele oprisping, die weer snel voorbij is. Dan gaat men van de ene emotionele ervaring naar de andere, want het moet wel ‘iets met hen doen’. Het hebben van emoties wordt dan helaas verward met een intuïtief gevoel en inzicht.

De nare realiteit is vaak moeilijk te verenigen met de wens dat het leven vooral positief moet zijn. Maar het leven bestaat helaas niet alleen uit blijheid en vreugde. Licht en liefde wordt echter maar wat graag gepredikt. Maar is het niet veel belangrijker om het donker op te tillen, dan (alleen) het licht te verkondigen? Want als we alleen maar ‘Licht en Liefde’ blijven roepen, dan gaat uiteindelijk het achtergebleven donker ons allen naar beneden trekken.

Liefde & Licht-predikers verliezen vaak het duister uit het oog, terwijl je het juist moet leren (onder)kennen. Niet alleen in jezelf, maar ook in de samenleving. Naar het licht gaan? Nee, het duister optillen! Hoe kun je met een voldaan gevoel in het licht vertoeven, als anderen nog in het donker lopen? Het donker is bijvoorbeeld armoede, honger, hebzucht, egoïsme, maar vooral onwetendheid. En het beste middel tegen onwetendheid is inzicht.

‘Wie goed doet, goed ontmoet’ is ook zo’n vaak gebezigde New Age wijsheid. Maar ‘het goede’ wordt helaas niet altijd geretourneerd. Want een andere natuurwet is ook waar: ‘licht trekt donker aan’. Namelijk, als je goed bezig bent voor de wereld – zeker als het steeds meer invloed krijgt – wordt je steeds aantrekkelijker voor de donkere krachten. Hierdoor komt ‘opeens’ een nare tegenwerking en tegenspoed op je pad. Wat raar, want je was toch zo goed bezig?

Dat neemt niet weg, dat het heel belangrijk is ‘om goed te doen’! Maar het doorzien van wat er speelt, is essentieel en dus een belangrijke verantwoordelijkheid voor ons allen. Daarom staat Occupy Wall Street niet op zich en heeft het zich nu over de planeet verspreid, onder andere naar Amsterdam. De geest is uit de fles en kan onmogelijk weer terug!

Een internationale media-deskundige heeft ooit eens gezegd,’alleen kleine geheimen hoeven beschermd te worden. Grote geheimen worden beschermd door publiek ongeloof.’ Gelukkig wordt het grote publiek nu wakker uit ‘de droom goed geleid te worden’. Eindelijk sijpelt het inzicht door en ontpopt het zich als aanjager van de belangrijkste bewustwording van de mensheid sinds het jaar nul. Alleen op die manier kan het nieuwe tijdperk er inderdaad één worden van vrede, gelijkheid, en het werkelijke inzicht dat we allen één zijn.

 Ronald Jan Heijn

 

Reageren