In de media

Inzicht als motivatie tot verandering

Geschreven door Ronald Jan

Liefde & Licht-predikers verliezen vaak het duister uit het oog, terwijl je het juist moet leren (onder)kennen. Naar het licht gaan? Nee, het duister optillen!

In: Frontier Magazine, november/december 2011

Het kan niet anders dat er een grote verandering op komst is. En dat vraagt offers, meestal het loslaten van iets bekends. Maar mensen kunnen en willen pas veranderen als men begrijpt waarom.

Dat inzicht is dus wezenlijk. Of het nu leuk is, of niet. Want de huidige situatie is natuurlijk niet prettig, het is zeer onthutsend en schrijnend. Maar ‘leuk of niet leuk’, het gaat om het inzicht, want die zet ons in beweging. Zonder inzicht is het slechts een emotionele oprisping, die weer snel voorbij is. Dan gaat men van de ene emotionele ervaring naar de andere, want het moet wel ‘iets met hen doen’. Het hebben van emoties wordt dan helaas verward met een intuïtief gevoel en inzicht.

De nare realiteit is vaak moeilijk te verenigen met de wens dat het leven vooral positief moet zijn. Maar het leven bestaat helaas niet alleen uit blijheid en vreugde. Licht en liefde wordt echter maar wat graag gepredikt. Maar is het niet veel belangrijker om het donker op te tillen, dan (alleen) het licht te verkondigen? Want als we alleen maar ‘Licht en Liefde’ blijven roepen, dan gaat uiteindelijk het achtergebleven donker ons allen naar beneden trekken.

Liefde & Licht-predikers verliezen vaak het duister uit het oog, terwijl je het juist moet leren (onder)kennen. Niet alleen in jezelf, maar ook in de samenleving. Naar het licht gaan? Nee, het duister optillen! Hoe kun je met een voldaan gevoel in het licht vertoeven, als anderen nog in het donker lopen? Het donker is bijvoorbeeld armoede, honger, hebzucht, egoïsme, maar vooral onwetendheid. En het beste middel tegen onwetendheid is inzicht.

‘Wie goed doet, goed ontmoet’ is ook zo’n vaak gebezigde New Age wijsheid. Maar ‘het goede’ wordt helaas niet altijd geretourneerd. Want een andere natuurwet is ook waar: ‘licht trekt donker aan’. Namelijk, als je goed bezig bent voor de wereld – zeker als het steeds meer invloed krijgt – wordt je steeds aantrekkelijker voor de donkere krachten. Hierdoor komt ‘opeens’ een nare tegenwerking en tegenspoed op je pad. Wat raar, want je was toch zo goed bezig?

Dat neemt niet weg, dat het heel belangrijk is ‘om goed te doen’! Maar het doorzien van wat er speelt, is essentieel en dus een belangrijke verantwoordelijkheid voor ons allen. Daarom staat Occupy Wall Street niet op zich en heeft het zich nu over de planeet verspreid, onder andere naar Amsterdam. De geest is uit de fles en kan onmogelijk weer terug!

Een internationale media-deskundige heeft ooit eens gezegd,’alleen kleine geheimen hoeven beschermd te worden. Grote geheimen worden beschermd door publiek ongeloof.’ Gelukkig wordt het grote publiek nu wakker uit ‘de droom goed geleid te worden’. Eindelijk sijpelt het inzicht door en ontpopt het zich als aanjager van de belangrijkste bewustwording van de mensheid sinds het jaar nul. Alleen op die manier kan het nieuwe tijdperk er inderdaad één worden van vrede, gelijkheid, en het werkelijke inzicht dat we allen één zijn.

Ronald Jan Heijn

Column RJ in Frontier, inzicht

Over de auteur

Ronald Jan

Ronald Jan Heijn is van jongs af aan bezig geweest met een ruimere manier van denken. Zijn leven ging door de moerasgebieden van de grote thema’s van deze maatschappij. Zijn hindernissen, dalen en tegenstrevers waren daarbij zijn beste leermeesters. Door zijn ervaringen in de samenleving aan de ene kant en als ‘student van de ruimere werkelijkheid’ aan de andere kant probeerde hij altijd bruggen te slaan. Ook de door hem gevolgde studies (jaren tachtig) van bedrijfskunde en later culturele antropologie hadden die onderliggende wens. Tevens deed hij vele spirituele cursussen en werkte hij bij een organisatie-adviesbureau gespecialiseerd in cultuurveranderingen. Ronald Jan komt uit de nationaal bekende kruideniersfamilie van Albert Heijn en hij was ooit tophockeyer in het Nederlands Elftal. In 1987 werd zijn vader ontvoerd en vermoord, de dader door hem vergeven. Om bij te dragen aan een betere wereld startte hij begin jaren negentig het holistische centrum Oibibio in Amsterdam. Na 8 jaar – Oibibio ging aan zijn eigen succes ten onder - en vele tegenslagen verder kwam hij in 2001 Harry Beckers tegen. Samen begonnen ze met lezingen - en maakten later twee documentaires - over een ruimere manier van denken. Zonder het te weten, werd Ronald Jan in die periode opgeleid tot een boodschapper van de Nieuwe Tijd. Bovenal mocht hij getuige zijn van het zware voorbereidingspad van de Wereldvernieuwer HB en uiteindelijk meewerken aan zijn naar voren treden.

3 reacties

 • Las deze ook in Frontier Magazine.

  New Age is grotendeels update van dezelfde oude religieuze programmeringen. Daarom spreekt het ook zoveel mensen aan: het resoneert met wat er al is.
  Compleet met eenzijdige definities.
  Heb er zelf een artikel over geschreven:
  http://www.anarchiel.com/display/nep-new-age-fck-ups_deel_2_aanname_afwijzen

  Ik denk dat het gaat om omvatten: werkeluk begrip voor handelen. En vooral alle slachtoffer- en dader-programmeringen in onszelf ontzenuwen. Alleen nog op basis van vrijwilligheid samenwerken. Weigeren slachtoffer te zijn = verzet plegen tegen dwang. En ook weigeren om medeplichtigheid te plegen. Zeg maar dag tegen die regerING.

 • Volgens mij trek je inderdaad ook, maar niet alleen, donker aan als je op het lichte gefocussed blijft.

  Wat gemakkelijk is is je naar beneden laten halen door in de gewoonte van kwaadheid, verdriet of soortgelijke gevoelens terecht te komen. je te laten gaan. Het vertrouwde te volgen, en was het niet net de bedoeling daarvan los te komen?

  Als je werkelijk straalt, ook tegenover armoede en er in liefde in en naar of tegenover handelt, kan je door kleine dingen die je dan zelf ervaart, grootse dingen voor een ander betekenen.

  Als je blijft handelen in licht en liefde, kan het niet anders dan dat de laatsten, zich achtergebleven en alleen zullen voelen en genoodzaakt zullen zijn hun machten te laten vallen, aangezien ze steeds minder raking zullen vinden.

  Het is als mens moeilijker om te blijven handelen in licht en liefde en surtout om te blijven stralen. Hou je vooral niet in omdat je denkt dat die zo, of dat zo!!!

  Vooral de opkomst van licht en liefde doet me onmiddelijk weer denken aan magie, is te weinig tastbaar, in direct en onmiddelijk resultaat, voor de meesten, en dus link ik de tegenbeweging of het in twijfel trekken ervan onmiddelijk aan angst. Waar kwakzalverij uit voortgekomen is…
  En daarmee de beweging die al eeuwen het simpele, gewone logische natuurlijke zijn en handelen, probeert onlogisch en fout af te stempelen.

  liefde en licht mag…en daar zal je niemand iets kwaad mee veroorzaken! Daarmee ben je zelfs zeer bewust het donkere aan het transformeren.

  Hoe krachtiger je in licht staat hoe groter de uitdaging om erin te blijven staan, zeker als het duistere rondom je de aandacht opeist.

  Met hoe meer zielen we het lichte en ja, de liefde bekrachtigen en versterken, hoe groter de uitdaging, maar ook het fundament en misschien een grond voor een echte revolutie!!

  Live the life you love and love the life you live, maar dat geldt dan niet voor mensen in armoede en zeker niet voor de hypocrisie en de rest!! Maar we kunne het wel mede transformeren door the chenge you want to see….

  come together and uplift!!!!

  love ’n light.

Reageren