Actueel

‘It’s the consciousness, silly!’ ….. En dus niet de economie

Geschreven door Ronald Jan

Zijn we bewust hoe ons huidige samenleving is ontstaan? Zijn we bewust wat ‘de economie’ eigenlijk is? Zodra we dat werkelijk beseffen, zien we een andere en ruimere wereld.

9 april 2013

Deze titel is de (vriendelijke) variant op de slogan van presidentkandidaat Bill Clinton in zijn verkiezingscampagne tegenover George H.W. Bush (1992),

“It’s the economy, stupid!”

Sindsdien wordt deze quote maar wat graag aangehaald, want de economie is sindsdien alleen nog maar belangrijker geworden. Nog sterker, alles is hieraan ondergeschikt.

Laten we daarom even stilstaan bij wat economie nu eigenlijk is? En wat zijn financiële markten? Wikipedia kan hierbij helpen. Economie is letterlijk ‘huishoudkunde’: de productie, consumptie en distributie van goederen en diensten. Ook wel, hoe de mens met schaarse middelen handelt om zijn behoeften te bevredigen. Dus de economie is slechts een instrument. Een middel om iets te bereiken. Het is aan de mens hóe hij dat wil doen. En trouwens, wat zijn die behoeften dan? Liggen die vast, of moeten we het daar ook over hebben?

Binnen de economie zijn er verschillende middelen, zoals een financiële markt: een mechanisme dat mensen in staat stelt te handelen in financiële zekerheden, grondstoffen en andere uitwisselbare zaken van waarde. Niets meer en niets minder. Het is aan ons hoe we daar vorm aan geven. Want het is een instrument, net als een mes: daar kun je iets moois mee doen, maar ook iets heel vervelends. Het mes zélf is neutraal, het is de mens die er betekenis en kleur aan geeft.

Ondertussen weten we allemaal wat voor een zevenkoppig monster de financiële markten zijn geworden. Het is in de wereld vele malen groter geworden dan de totale mondiale economie. Terwijl het van origine slechts een ‘mechanisme’ was om ten dienst te zijn aan de onderlinge handel. Het middel is een doel geworden. Waarschijnlijk is het zelfs nu – boven de economie – de nieuwe dirigent van de wereld geworden. Want tot vervelends toe kunnen we in de media lezen en horen …‘en hoe zullen de financiële markten hierop reageren?’ En o wee, als die boos worden.

Met het ongebreideld groeien van de financiële markten en economie kunnen we de tussenbalans op maken: 10% van de wereldbevolking bezit zo’n 84% van alle rijkdom, terwijl 50% van de wereld samen slechts 1% bezit. Er wordt meer dan 20.000 miljard (!) euro belasting ontdoken in de wereld via belastingparadijzen. Ondertussen hebben 1 miljard mensen geen toegang tot schoon drinkwater. En elke dag sterven er 100.000 mensen van de honger en armoede. Etc.

Is dit de wereld die we willen? Ik denk het niet. En toch hebben we ‘m zelf gecreëerd.

Simpel gezegd: het is gewoon uit de hand gelopen. Maar er zat ook geen Masterplan achter. Ook de Industriële Revolutie is niet op de tekentafel begonnen. Van het een kwam het ander. De mensheid werd vooral gedreven door zijn (lagere) emoties om zijn behoeften te bevredigen en voila … hier zijn we nu uitgekomen. Aan de rand van onze eigen vernietiging.

Daarom is er sprake van een diep spirituele en existentiële crisis: we weten niet wie we zijn, waar we vandaan komen en waar we heengaan. We weten niet van de zin van het leven is. Deze vragen zijn onmogelijk door het (ouderwetse) denken en huidige zienswijze op te lossen. Het is ook niet te beredeneren. Je kunt het pas beredeneren als je het antwoord weet. Van onderen af naar boven werkt niet, van boven naar beneden wel.

It’s the consciousness, silly! Daarin ligt het antwoord. In de ontdekking van de ziel, het bewustzijn en bijvoorbeeld de werking van onze intuïtie. De samenleving groeit er naar toe, maar kan het nog niet ‘grijpen’. Het is er klaar voor, maar ‘moet’ wel geholpen worden. Als men z’n blik verbreed, komt het antwoord:

We zijn één kosmische familie. We zijn een van de vele manifestaties van bewustzijn. We zijn allen één, we ondergaan dezelfde spirituele evolutie. Leven is eeuwig, we hebben al duizenden levens geleefd. We zijn alles al geweest, man, vrouw, elk ras, elke religie, moordenaar, slachtoffer etc. Er zijn al vele beschavingen voor ons geweest, honderd duizenden jaren voor ons. Er bestaan ‘kosmische wetten’ zoals de Wet van Reïncarnatie en de Wet van Oorzaak en Gevolg. We zijn verantwoordelijk voor alles wat we doen. Hoe we denken heeft invloed op ons leven, zelfs op het klimaat. Het doel van het leven is onwetendheid omzetten in inzicht. Het gaat om bewustwording.

Zijn we bewust hoe ons huidige samenleving is ontstaan? Zijn we bewust hoe de economie ons dicteert en ons naar de afgrond heeft geduwd? ‘It is definitely NOT the economy, stupid!’ Het gaat om bewustzijn en bewustwording. In wat voor een samenleving willen we leven? Zijn we eindelijk bewust dat we voor een monumentaal belangrijk punt in de geschiedenis van de mensheid staan? ‘We are the people we are waiting for’. We moeten radicaal anders en ruimer gaan denken. Niemand – ook een samenleving dus niet – wil veranderen als hij niet begrijpt waarom. Zorg voor een ruimer inzicht en we zijn er.

Hey silly, see you at the entrance of the Age of Aquarius!

Ronald Jan Heijn

Over de auteur

Ronald Jan

Ronald Jan Heijn is van jongs af aan bezig geweest met een ruimere manier van denken. Zijn leven ging door de moerasgebieden van de grote thema’s van deze maatschappij. Zijn hindernissen, dalen en tegenstrevers waren daarbij zijn beste leermeesters. Door zijn ervaringen in de samenleving aan de ene kant en als ‘student van de ruimere werkelijkheid’ aan de andere kant probeerde hij altijd bruggen te slaan. Ook de door hem gevolgde studies (jaren tachtig) van bedrijfskunde en later culturele antropologie hadden die onderliggende wens. Tevens deed hij vele spirituele cursussen en werkte hij bij een organisatie-adviesbureau gespecialiseerd in cultuurveranderingen. Ronald Jan komt uit de nationaal bekende kruideniersfamilie van Albert Heijn en hij was ooit tophockeyer in het Nederlands Elftal. In 1987 werd zijn vader ontvoerd en vermoord, de dader door hem vergeven. Om bij te dragen aan een betere wereld startte hij begin jaren negentig het holistische centrum Oibibio in Amsterdam. Na 8 jaar – Oibibio ging aan zijn eigen succes ten onder - en vele tegenslagen verder kwam hij in 2001 Harry Beckers tegen. Samen begonnen ze met lezingen - en maakten later twee documentaires - over een ruimere manier van denken. Zonder het te weten, werd Ronald Jan in die periode opgeleid tot een boodschapper van de Nieuwe Tijd. Bovenal mocht hij getuige zijn van het zware voorbereidingspad van de Wereldvernieuwer HB en uiteindelijk meewerken aan zijn naar voren treden.

1 reactie

  • Ronald Jan, heel herkenbaar. De mens is volledig ondergeschikt gemaakt aan het geld. Je kan geen nieuws zien of horen dat niet voor het grootste gedeelte over geld gaat. Wat tot gevolg heeft dat veel mensen denken, er van overtuigd zijn, dat de wereld hierom draait. Maar gelukkig weten ook heel veel mensen dat ze hier niet om hoort te draaien. Zelf zeg ik vaak: “Laat ze de mensen weer voorop stellen, de waardering geven die ze toekomt, dan komt het met de economie ook wel weer goed.” Als je hier je zekerheid aan ontleent zit je wel op het verkeerde spoor. Dit citaat van Martin Buber past hier goed bij: “Een systeem dat niet meer in dienst staat van de mens en zijn behoeften maar integendeel de mens onderwerpt aan de behoeften van het systeem is mensontwaardig.”

Reageren