Artikelen

Lappendeken ontrafeld …

Geschreven door Ronald Jan

Zolang we het geheel niet overzien, blijft elke oplossing voor nieuwe – nu nog onvoorziene – problemen zorgen. Met de lappendeken als gevolg.

De huidige problemen in de wereld zitten met smart te wachten op de ‘ontdekking’ van een ruimere werkelijkheid. Want alle problemen zijn ontstaan doordat we in een te kleine werkelijkheid leven. We denken nu eenmaal in afgescheidenheid. Of het nu een economisch, sociaal of politiek probleem is, we blijven volharden in een oude denk- en zienswijze. Met als resultaat, zoals Joris Luyendijk in zijn column over de financiële wereld terecht opmerkt: “Het lijkt wel een refrein van de sector: veel problemen van nu waren ooit oplossingen voor een ander probleem.”

Inderdaad, we zoeken steeds een reductionistische oplossing voor een holistisch probleem. Met andere woorden: zolang we het geheel niet overzien, is elke oplossing een deeloplossing. Zo’n oplossing heeft altijd weer – ergens anders – een onvoorziene consequentie, zodat we die ook weer moeten oplossen … etc. etc. De huidige rellen in Haren zijn een mooi voorbeeld ‘in het klein’ hoe iets uit de hand kan lopen als het echte overzicht er niet is. Een verkeerde diagnose en inschatting van meerdere partijen – van de aanloop tot de uiteindelijke avond – zorgde voor een aanpak die uiteindelijk werkte als een rode lap op een stier.

Een ander en ‘groot’ voorbeeld – veel aangehaald op deze site – is de psychiatrische patiënt met een psychose. Doordat men denkt dat de mens slechts zijn lichaam is, wordt de patiënt bestookt met medicijnen. Hier blijft men in volharden, terwijl de relatie tussen deze geestelijke ziekten en de psychotrope medicijnen nog nooit wetenschappelijk is aangetoond. (Hetgeen de farmaceutische industrie overigens ook erkent.) Deze oorzakelijke relatie zal ook nooit worden gevonden, aangezien de oorzaak van de geestelijke ziekten zich afspeelt in een ruimere werkelijkheid, het bewustzijn.

En wat is het resultaat voor een psychose-patiënt na 10 jaar van medicijnenbehandeling? De oorspronkelijke kwaal is nog maar een fractie van de klachten, terwijl het merendeel, de resterende problemen, veroorzaakt zijn door de bijwerkingen van de verschillende medicijnen. Dus conform de ontdekking van Luyendijk in de financiële wereld: “Veel huidige problemen waren ooit oplossingen voor een ander probleem”.

Zo ontstaat een lappendeken, die steeds moeilijker te ontrafelen is. Om de kleine werkelijkheid te blijven bewijzen en goed te praten, komt men met steeds onwaarschijnlijkere verklaringen, waardoor het lijkt dat je heel intelligent moet zijn om het nog te snappen. Vandaar dat er in veel gebieden de macht bij technocraten en specialisten is komen te liggen. Deelgebieden worden als koninkrijken, die steeds meer in zichzelf gekeerd raken en die  – tevens door alle zakelijke belangen – vooral ook niet gebáát zijn bij de ontdekking van een ruimere werkelijkheid.

Om met Upton Sinclair te spreken: ‘Het is heel moeilijk om mensen iets aan het verstand te brengen, als hun salaris erop gebaseerd is om het vooral niet te begrijpen!’ Dus het vergt van ons allen veel moed, doorzettingsvermogen en begrip om het Grote Omslagpunt tóch te laten plaatsvinden. En wie weet worden we geholpen door een zeer welkom en ‘niet te verklaren’ wonder in de komende maanden ….

Over de auteur

Ronald Jan

Ronald Jan Heijn is van jongs af aan bezig geweest met een ruimere manier van denken. Zijn leven ging door de moerasgebieden van de grote thema’s van deze maatschappij. Zijn hindernissen, dalen en tegenstrevers waren daarbij zijn beste leermeesters. Door zijn ervaringen in de samenleving aan de ene kant en als ‘student van de ruimere werkelijkheid’ aan de andere kant probeerde hij altijd bruggen te slaan. Ook de door hem gevolgde studies (jaren tachtig) van bedrijfskunde en later culturele antropologie hadden die onderliggende wens. Tevens deed hij vele spirituele cursussen en werkte hij bij een organisatie-adviesbureau gespecialiseerd in cultuurveranderingen. Ronald Jan komt uit de nationaal bekende kruideniersfamilie van Albert Heijn en hij was ooit tophockeyer in het Nederlands Elftal. In 1987 werd zijn vader ontvoerd en vermoord, de dader door hem vergeven. Om bij te dragen aan een betere wereld startte hij begin jaren negentig het holistische centrum Oibibio in Amsterdam. Na 8 jaar – Oibibio ging aan zijn eigen succes ten onder - en vele tegenslagen verder kwam hij in 2001 Harry Beckers tegen. Samen begonnen ze met lezingen - en maakten later twee documentaires - over een ruimere manier van denken. Zonder het te weten, werd Ronald Jan in die periode opgeleid tot een boodschapper van de Nieuwe Tijd. Bovenal mocht hij getuige zijn van het zware voorbereidingspad van de Wereldvernieuwer HB en uiteindelijk meewerken aan zijn naar voren treden.

1 reactie

 • Ik vraag ook bijna dagelijks om dat “wonder” om het Grote Omslagpunt te laten plaatsvinden. Daarom Ronald Jan, wil ik het aanvullen met dit gedicht:

  Als je ergens aan begint weet je niet waar het zal eindigen;
  ooit is de schepping zo begonnen,
  door de tijden heen zijn we hier gekomen
  gekomen op dit punt en we kunnen dit niet stoppen.

  We moeten verder daarin hebben we geen keus
  maar op welke wijze; welke invloed willen we hebben.
  Wij mensen kregen immers de vrije wil en
  een heel Universum ter beschikking.

  Ons Universum leeft precies zoals wij
  hoe bewuster wij van onszelf worden
  des te meer gaat ons Universum sprankelen.
  Wij mensen kunnen onszelf laten groeien
  en daardoor ook ons Universum.

  Het Leven omvat alles en
  alles wil tot Leven worden gebracht.
  Wij mensen zijn onwetend gehouden van die
  scheppende kracht in ons
  soms per ongeluk maar ook willens en wetens.

  Onze gedachten kunnen werelden cre-eren
  mediteren over wat en hoe je denkt is gezond
  wat je niet wil verban dat dan onmiddelijk
  zet onnodige ballast overboord.

  Wat hebben we aan nog grotere chaos
  die ontstaat uit negativiteit en angst.
  Laten we nu kiezen voor eenheid met z’n allen
  zodat Liefde voor alles wat leeft overwint.
  Dan zullen wij en met ons het Universum
  met alles wat er leeft tot bloei komen
  in kleuren die nog nimmer zijn gezien.

  Hartegroet Aly

Reageren