Artikelen

Rechtvaardigheid zal zegevieren

Geschreven door Ronald Jan

De schandalen in de wereld maken de mensen wakker. Door onze groter wordende gevoeligheid en inzicht verandert onze visie op begrippen als eerlijkheid en rechtvaardigheid.

Elk einde van een tijdperk wordt gekenmerkt door schandalen. Zaken komen aan het licht die lang verborgen zijn gebleven. Politici, bankiers, sporters, niemand ontkomt aan het niets ontziende zwaard van de waarheid. In de periode daarvóór was men deze waarheid als een volleerd acteur keihard aan het ontkennen. Maar de tijden zijn veranderd. De ‘zon van het Watermantijdperk’ zet alles – dus ook de leugens – in het licht.

Zo blijkt sinds deze eerste week van juni 2013 dat President Obama al jaren op de hoogte is van het feit dat via een programma PRISM sinds 2007 alle telefoon-, mail- en chatverkeer, foto’s en internetbewegingen van alle niet-Amerikanen zijn opgeslagen en bijgehouden. Ook de Amerikaanse burgers lijken er niet aan te ontkomen. Van alle communicatie gaat een automatische kopie naar de NSA, de Amerikaans geheime dienst.

Een regering die zich mede laat regeren door angst zal altijd argumenten vinden om activiteiten als de ‘war on terror’ en het afluisterprogramma PRISM goed te praten. Het excuus is vaak ‘the security of the people of the United States’. Vroeger maakte dat bij de burgers indruk – ‘ze geven om ons’ – tegenwoordig weet men beter.

Ook bankiers en zakenlieden hadden hun rationalisaties waarom bonussen zo nodig waren. Een echtgenote van een CEO omschreef het als volgt, ‘ze begeven zich op zo’n plateau, in zo’n wereld, dat ze denken dat zij zich alles kunnen permitteren.’ Inderdaad, men leeft in een soort parallel universum waar andere wetten gelden. De sociologie heeft daar een uitdrukking voor: ‘macht corrumpeert’.

De top zelf ervaart dat dus anders en vindt zichzelf wél eerlijk en rechtvaardig. Er is echter wel één voorwaarde, namelijk, binnen hún werkelijkheid. Met de ratio kun je alles sluitend maken, maar binnen welke werkelijkheid, binnen welke visie op het leven doe je dat? Met andere woorden, de invulling en uitvoering van begrippen als integriteit en betrouwbaarheid hangt af van iemands bewustzijnsniveau. De een leeft bijvoorbeeld in een wereld van ‘oog om oog, tand om tand’, terwijl de ander ruimer kijkt en inzicht heeft in de oorzaak, intenties en belangen.

Dus, veel politici denken écht dat de veiligheid in het gedrang is. Ze zien echter niet dat de instelling en het gedrag van het Westen juist de oorzaak is van het bestaan van terroristen. De onrechtvaardigheid en ongelijke verdeling in de wereld is schrikbarend en het Westen houdt die in stand. Zonder inzicht hierover, is de honger van ons ‘angstsyndroom’ onbevredigbaar, want de terrorist kan dan overal aanwezig zijn.

Zo had Obama in zijn strijd om het presidentschap beloofd te zullen breken met het oorlogzuchtige beleid van Bush. In de praktijk is daar weinig van terecht gekomen. Hij heeft het beleid doorgezet en daarmee geïntensiveerd. Als je ‘slecht’ wil denken, denk je dat Obama destijds gelogen heeft. Als je nog steeds uitgaat van zijn goede bedoelingen, dan is hij op z’n minst gezwicht voor de druk van het klimaat van het anti-terrorisme-denken van zijn adviseurs en van het leger.

Obama zal zichzelf waarschijnlijk nog steeds rechtvaardig vinden en zal het beste voor hebben met het Amerikaanse volk. Inderdaad, binnen zijn eigen werkelijkheid. Want een ruim(er) denkende persoon – met inzicht in bijvoorbeeld de wet van oorzaak en gevolg – was bij binnenkomst in het Witte Huis begonnen met het scheppen van een rechtvaardigere verdeling in de wereld en tegelijkertijd met gesprekken met terroristenleiders. Maar binnen de huidige politiek van Amerika is dat voor een tijdelijke passant – die een president eigenlijk is – waarschijnlijk een onmogelijkheid geweest en wellicht zijn eigen doodvonnis. Met andere woorden, wie heeft de werkelijke macht?

Verrassend genoeg …. uiteindelijk toch het volk! De betogingen van de massa’s in vele landen, de klokkenluiders, de steeds kritischere media en de groeiende bewustwording bij de wereldbevolking zullen voor een aardverschuiving zorgen. De invloed groeit gestaag en is een onomkeerbare beweging geworden. ‘Power to the people’ is heden ten dage een realiteit aan het worden. De mensen worden wakker en ervaren een steeds ruimere werkelijkheid. De komende openbaringen van het Watermantijdperk zal het beslissende laatste zetje zijn naar een nieuwe wereld!

We gaan het meemaken.

Ronald Jan Heijn

 

 

Over de auteur

Ronald Jan

Ronald Jan Heijn is van jongs af aan bezig geweest met een ruimere manier van denken. Zijn leven ging door de moerasgebieden van de grote thema’s van deze maatschappij. Zijn hindernissen, dalen en tegenstrevers waren daarbij zijn beste leermeesters. Door zijn ervaringen in de samenleving aan de ene kant en als ‘student van de ruimere werkelijkheid’ aan de andere kant probeerde hij altijd bruggen te slaan. Ook de door hem gevolgde studies (jaren tachtig) van bedrijfskunde en later culturele antropologie hadden die onderliggende wens. Tevens deed hij vele spirituele cursussen en werkte hij bij een organisatie-adviesbureau gespecialiseerd in cultuurveranderingen. Ronald Jan komt uit de nationaal bekende kruideniersfamilie van Albert Heijn en hij was ooit tophockeyer in het Nederlands Elftal. In 1987 werd zijn vader ontvoerd en vermoord, de dader door hem vergeven. Om bij te dragen aan een betere wereld startte hij begin jaren negentig het holistische centrum Oibibio in Amsterdam. Na 8 jaar – Oibibio ging aan zijn eigen succes ten onder - en vele tegenslagen verder kwam hij in 2001 Harry Beckers tegen. Samen begonnen ze met lezingen - en maakten later twee documentaires - over een ruimere manier van denken. Zonder het te weten, werd Ronald Jan in die periode opgeleid tot een boodschapper van de Nieuwe Tijd. Bovenal mocht hij getuige zijn van het zware voorbereidingspad van de Wereldvernieuwer HB en uiteindelijk meewerken aan zijn naar voren treden.

3 reacties

 • Mooi Ronald Jan.
  Het klopt, zoals je het omschrijft.
  Dus als we deze wereld ‘buiten onszelf’ naar ons innerlijk spiegelen, wie heeft er dan in ons leven de echte macht? Is dat onze baas, onze groep waar we mee verbonden zijn op welke manier ook, of andere factoren van buitenaf… of worden we onze eigen “koning”?
  Zonder de enorme invloeden van de wereld om ons heen te bagatelliseren… want ze zijn enorm (nog)…
  kies ik toch steeds meer bewuster van alles.

  Dank voor t delen van jouw inzicht.

 • Zonder einde geen nieuw begin…
  En, dat kan grootste probleem gaan worden..

  Zij die zich met hand en tand (alle middelen) verzetten.
  En, alle.. ! ?, middelen zijn al ingezet of staat ons nog meer te wachten ?

  Tussen bewust worden en bewust handelen,
  ligt een wereld van verschil…

  De veelheid aan informatie maakt velen onschillig,
  bewust of onbewust veroorzaakt door het geleidde leven..

  Het rustig maken van onze geest staat haaks op
  bijna alles waarmee wij dagelijks te maken krijgen.

  Zo lang als wij vasthouden aan gemakzucht, blijft het grootste gedeelte aan het oude droombeeld hangen.
  Vooral al diegenen die nog niet hebben kunnen meegenieten van ” Alles “, meer & meer,
  groter & nog groter.

  Bedankt voor uw schrijven.

Reageren