Artikelen

Sensitiviteit wordt kracht in plaats van klacht

Geschreven door Ronald Jan

De ontwikkeling van de wereld is niet zoals het eruit ziet in de media. Er gebeurt veel meer dan je met het blote (Vissen) oog kunt zien. Hoe zit dat?

Men zegt weleens dat we als samenleving de media en de politiek krijgen die we verdienen. Deze twee instituten bestaan uit mensen van de samenleving, maar dat wil niet zeggen, dat deze instituten precies opschrijven en doen wat wij als bevolking voelen en willen. Want als deze organisatie eenmaal zijn opgetuigd en al een tijdje bestaan, dan gaan ook andere wetten gelden. Men gaat zich bijvoorbeeld belangrijk vinden, men bouwt muren, men houdt zich vooral ook intern met elkaar bezig, men creëert een tunnelvisie, etc.

Met andere woorden, de groepsdynamische processen benadrukken en drijven eerder op de onhebbelijkheden van de aanwezige persoonlijkheden dan op de kwaliteiten van de ziel. Vandaar – neem ik aan – de beroemde uitspraak van Krishnamurti ‘de toekomst is niet aan organisaties’. We maken het einde mee van een product van het Vissentijdperk: de piramidale hiërarchische organisatiestructuur, die vooral begonnen is en groot gemaakt tijdens het Romeinse Rijk.

De media en politiek voeden ons niet met alternatieven. Men grijpt voornamelijk terug naar oplossingen uit het verleden, terwijl we de energie en vorm – die daarbij hoort – nu juist achter ons aan het laten zijn. Of zoals sommige economen het wel eens noemen ‘we proberen iedere keer de vorige crisis op te lossen’. Dus we ‘verdienen’ de huidige politiek (en media) doordat we toestaan dat het zo gebeurt. We hebben echter wel een gutfeeling dat het heel anders moet.

Met andere woorden, wat we krijgen voorgeschoteld door de media, door de politiek, de economie is niet meer zoals wij als bevolking er tegen aankijken. Maar wat we dan wél willen, is moeilijk onder woorden te brengen. En dat is logisch, aangezien de woorden ervoor – bij wijze van spreken – nog moeten worden uitgevonden. De woorden- en begrippenlijst van het Vissentijdperk schiet te kort voor die van het Watermantijdperk. Alsof we een driemensionale werkelijkheid moeten proppen in die van twee dimensies. Alsof de instituties nog denken dat de middencirkel (in het midden van het voetbalveld) de hele werkelijkheid is en wij al het hele voetbalveld voelen en/of zien. Dus alles wat buiten de middencirkel valt, bestaat niet voor die ander en wordt gezien als zweverig en niet realistisch. Dan is het moeilijk praten met elkaar.

Of kijk naar wat Occupy over zich heen kreeg. Deze beweging werd verweten geen concreet doel te hebben en geen organisatie te zijn … ‘een zooitje ongeregeld die niet weet wat het wil’. Logisch, want de intentie en het belang is met de Vissen-bril niet te zien.

De huidige instituties hebben dus vooral nog de Vissen-vorm en structuur, maar zonder de energie erachter. De Waterman-energie is vooral energie, maar heeft nog geen vorm. Maar dat komt vanzelf, want de Waterman-energie doet z’n werk met verve, waardoor de mensheid veel gevoeliger en bewuster aan het worden is. Maar dat is niet altijd even prettig, want meer gevoeligheid kan ook omslaan in agressie. Of in psychische ziekten, depressie, stress, onrust, onbestemdheid, relatieproblemen, etc.

Precies datgene wat we nu om ons heen zien. Huisartsen en therapeuten hebben het er druk mee. Helaas zijn deze problemen er dus ook, maar dat kan niet anders. En de opkomende sensiviteit – die leidt tot meer bewustwording – wordt dus ook nog eens gefrustreerd door een samenleving die steeds minder aansluit bij de mensen zelf. Als deze omstandigheden gaan veranderen, zal ook het persoonlijke proces voor mensen beter en sneller in positieve banen geleid worden.

Als we de media moeten geloven gebeurt er – door de Vissen-bril – niet veel positiefs in de wereld. Maar de positieve initiatieven zijn enorm en de bewustwording van de mensheid neemt in vogelvlucht toe. De mensheid is wel degelijk aan het opstaan. De persoonlijkheid verliest aan terrein, en de ziel dringt zich steeds sterker op. De ‘Power to the People’ is aanstaande. Het duurde even, maar het komt …

Laten we vooral vertrouwen hebben, want het openlijke omslagpunt gaat komen. Dat kan niet anders! De ruimere werkelijkheid zal meer rechtvaardigheid, vertrouwen en liefde brengen, waardoor een voor nu ondenkbare zachtheid over de wereld zal komen. Zacht is niet soft, maar krachtig, eerlijk, wijs en vergevingsgezind. Zacht wordt de nieuwe kracht. We gaan het mee maken.

Ronald Jan Heijn

 

Over de auteur

Ronald Jan

Ronald Jan Heijn is van jongs af aan bezig geweest met een ruimere manier van denken. Zijn leven ging door de moerasgebieden van de grote thema’s van deze maatschappij. Zijn hindernissen, dalen en tegenstrevers waren daarbij zijn beste leermeesters. Door zijn ervaringen in de samenleving aan de ene kant en als ‘student van de ruimere werkelijkheid’ aan de andere kant probeerde hij altijd bruggen te slaan. Ook de door hem gevolgde studies (jaren tachtig) van bedrijfskunde en later culturele antropologie hadden die onderliggende wens. Tevens deed hij vele spirituele cursussen en werkte hij bij een organisatie-adviesbureau gespecialiseerd in cultuurveranderingen. Ronald Jan komt uit de nationaal bekende kruideniersfamilie van Albert Heijn en hij was ooit tophockeyer in het Nederlands Elftal. In 1987 werd zijn vader ontvoerd en vermoord, de dader door hem vergeven. Om bij te dragen aan een betere wereld startte hij begin jaren negentig het holistische centrum Oibibio in Amsterdam. Na 8 jaar – Oibibio ging aan zijn eigen succes ten onder - en vele tegenslagen verder kwam hij in 2001 Harry Beckers tegen. Samen begonnen ze met lezingen - en maakten later twee documentaires - over een ruimere manier van denken. Zonder het te weten, werd Ronald Jan in die periode opgeleid tot een boodschapper van de Nieuwe Tijd. Bovenal mocht hij getuige zijn van het zware voorbereidingspad van de Wereldvernieuwer HB en uiteindelijk meewerken aan zijn naar voren treden.

3 reacties

  • Ronald Jan, Fantastisch om te lezen, vooral als je weet dat het idd. zo is. Ik zie zoveel tekenen die er op wijzen, meer en meer mensen staan er voor open, zelfs in het onderwijs komt verandering, ik kreeg een prachtig boek onder de aandacht van Claudia Jansen: De ziel, De school; bewustwording bij het leerproces, zo ongeveer is de subtitel, enfin onderwijs zo als het volgens mij zou moeten zijn, zodat de leerling en leraar weer gemotiveerd is. Uitgaan van de kwaliteiten i.p.v. beperkingen. En er komen meer nieuwe boeken op de markt; boeken die een paar jaar geleden nog niet geschreven konden worden omdat deze wijsheid er nog niet was.

    Deze uitspraak stond bij 7 maart in een agenda van mij: Alchemie van Paulo Coelho: ” Je kunt dingen niet veranderen door tegen de bestaande realiteit te vechten. Om iets te veranderen moet je een nieuw model bouwen, dat het bestaande model verouderd maakt.”
    R. Buckminster Fuller.

    Toepasselijker kan het vandaag niet toch? Liefs Aly

  • Prachtig geschreven en zo herkenbaar. Niet voor iedereen maar wel voor een sterk groeiende groep mensen die zoals je dat ook schrijft gevoelig zijn. Een proces dat naar mijn idee ook sterk wordt aangejaagd door de verbondenheid van mensen die het internet gebruiken. Een platform als Facebook, wat je er ook van mag denken, is voor het eert in de menselijke geschiedenis een omgeving met meer dan 1 miljard mensen die elkaar voeden met informatie over hun dagelijkse leven maar ook ongemerkt iets in beweging zetten wat grote veranderingen tot gevolg gaat hebben. Grote groepen, en dan bedoel ik echt groot, oefenen reeds grote druk uit op bedrijven die de fout in gaan en steeds meer bedrijven luisteren daarnaar. Of die bedrijven het vol houden door alleen een product te vervangen door iets wat wordt geaccepteerd door de massa valt nog te bezien want wat werkelijk moet veranderen is de gedachte bij de leiders. Naar mijn idee zullen veel grote bedrijven en instituten gaan omvallen en vervangen worden door nieuwe initiatieven die zonder de ballast van het verleden direct mee doen aan het nieuwe “model” en daar zeer succesvol in zullen zijn. Ik heb vele voorbeelden in gedachte die al zich zelf aan het bewijzen zijn maar daar is dit nu even niet de plek voor denk ik omdat allemaal op te schrijven. Waar het om gaat is dat het een geweldig mooie ontwikkeling is en wij maken het mee. Dankjewel Ronald Jan voor dit artikel en ga hier vooral mee door!!!

Reageren