Turkije en Israël geen beste vrienden, maar op de Mount Everest gelden andere regels

door Rolf Bos in Volkskrant – 24 mei 2012 – © AFP, Mount Everest op archiefbeeld Volkskrant uit 2009

Op zeeniveau mogen de relaties tussen Turkije en Israël danig bekoeld zijn, boven de achtduizend meter zijn de verhoudingen uitstekend.

Het afgelopen weekeinde redde een Israëlische bergbeklimmer op de flanken van de Mount Everest een Turkse klimmer die al op sterven na dood was.

Nadav Ben-Yehuda, een 24-jarige Israëlische bergbeklimmer, klom vlak onder de top van de hoogste berg op aarde (8848 meter) toen hij het levenloze lichaam ontdekte van de Turkse klimmer Aydin Irmak (46). Hij zag dat de man, met wie hij in het basiskamp  vriendschap had gesloten, nog leefde en bedacht zich geen moment.

Hij nam de ernstig verzwakte Turk op zijn schouders en begon aan de martelende terugtocht naar beneden. De top liet hij voor wat het was. Acht uur lang duurde de afdaling naar Kamp 4, waar vandaan een helikopter het tweetal naar een ziekenhuis bracht.

Ben-Yehuda had onderweg zijn handschoenen uitgedaan om zijn collega-klimmer beter te kunnen tillen. Hij vreest dat hij een paar vingers zal kwijtraken, maar heeft geen spijt van zijn reddingsactie, zo vertelde hij aan de Israëlische radio. ‘Ik heb geen moment getwijfeld.’

Nadav Ben-Yehuda, die twee jaar geleden na zijn diensttijd met klimmen begon, vindt het achteraf niet heel erg dat hij de top gemist heeft. ‘Het is de hoogste, maar in de Alpen zijn veel mooiere bergen.’  Hij hoopt de K2, na de Everest de hoogste berg op de aarde, nog eens te mogen beklimmen. Helaas voor hem ligt die berg in Pakistan, een land dat geen Israëliërs welkom heet.

Reageren