Neuroleptica zijn dubieus

In dit stuk uit het Brabants Dagblad van 13 september 1999 reageert Frank van Meerendonk (medisch vertaler en publicist) op een ander artikel:

“Met veel interesse las ik het artikel ‘Er zit kortsluiting in mijn kop’ (Brabants Dagblad van 2 september), waarin de psycholoog Peter Braun het gebruik van psychofarmaca tegen stemmen in het hoofd vergelijkt met het gebruik van insuline. Deze vergelijking wordt tegenwoordig veel gebezigd, maar ze is absoluut onzinnig. De toepassing van insuline bij suikerziekte is levensreddend en berust op echte, exacte wetenschap. Bij de psychofarmaca die Braun bedoelt, de neuroleptica (eufemistisch ook wel anti-psychotica genoemd) liggen de zaken heel anders. Ze kunnen levensgevaarlijk zijn en over hun werkingsmechanisme bestaan alleen maar slecht onderbouwde hypotheses. Ze worden zelfs door vooraanstaande namen op het gebied van de biologische psychiatrie (lees: pillenpsychiatrie) nota bene als pseudo-wetenschap betiteld. De huidige populariteit van deze pseudo-wetenschap is vooral te danken aan de incestueuze verhouding die de biologische psychiatrie onderhoudt met de machtige farmaceutische industrie. Neuroleptica hebben inmiddels vele miljoenen mensen onherstelbaar beschadigd door de ernstige neurologische verschijnselen die ze regelmatig veroorzaken. Soms zijn ze zelfs dodelijk.
Voorzichtige schattingen in de Verenigde Staten komen op zo’n vierduizend slachtoffers per jaar. Bij wet heeft iedere patiënt er recht op om juist te worden voorgeschreven over de pro’s en de contra’s van medicatie opdat hij in goed overleg met een arts tot een zorgvuldige overweging kan komen van het zogenaamde ‘risk/benefit ratio’. Dit is des te noodzakelijker waar het weliswaar soms nuttige maar ook riskante medicijnen zoals de neuroleptica betreft. Het gaat dan ook niet aan dat Braun zich laatdunkend (‘de kritiek is makkelijk’) uitlaat over TBS-ers die aan een regime van gedwongen medicatie trachten te ontkomen.”

Zie eventueel ook het artikel op deze site: Bijwerkingen medicijnen.

Reageren