Artikelen

Van Maffia naar Venus en terug

Geschreven door Ronald Jan

Het is opvallend dat de kranten steeds meer gevuld worden met schandalen en crises. Is dat toeval, zo aan het einde van een tijdperk?

Zullen we even de balans opmaken van de huidige tijd? Het is in ieder geval opvallend dat de kranten steeds meer gevuld worden met schandalen en crises. De rode draad is iedere keer dat het toch niet blijkt te kloppen zoals men gedacht had. Want bij bijvoorbeeld een economische crisis werken de economische ‘wetten’ niet zoals voorspeld, waardoor alles in het honderd (miljarden) loopt. En bij een schandaal is de echte werkelijkheid altijd bedekt geweest, totdat de ware toedracht aan de oppervlakte kwam.

De overeenkomst dus tussen een crisis en een schandaal is dat de werkelijkheid er anders uit blijkt te zien. Het verschil is dat er bij een schandaal kwade opzet in het spel is en bij een crisis niet (per se).

Deze bovenstaande symptomen zijn altijd aan de orde als we aan het einde zijn van een tijdperk. Want de huidige modellen en manier van denken om de werkelijkheid te benaderen werken niet meer, en ook de (beperkte) persoonlijkheid van de mensen probeert angstvallig haar eigen belang veilig te stellen. Natuurlijk, er zijn schandalen door de eeuwen heen, maar de concentratie aan het einde van een periode is vele malen groter. Het zijn als het ware de laatste stuiptrekkingen van een failliete manier van denken en handelen.

En heel vaak gaan crisis & schandaal hand in hand. Kijk naar de belangrijke onderdelen in de samenleving als de medische & farmaceutische industrie, de bankwereld, de media, de politiek, noem maar op. Het kan niet anders dat u schandalen én crises te binnen schieten die hebben voorgevallen of nog steeds bezig zijn.

En wat de denken van de sportindustrie? Nog specifieker, de wielerwereld met het dopingschandaal. Wat een schitterende metafoor is dit schandaal voor de huidige tijd. Alles komt erin voor. Het gaat over drugs, het gaat over grote belangen, het gaat over winnen, geld, status, eigen belang, egoïsme, hebzucht, enz. En het meest toepasselijke is misschien nog wel dat een van de hoofdpersonen in dit schandaal de wielerwereld vergeleek met de maffia en hun praktijken.

Het gaat niet eens zozeer over de individuele wielrenner, zei hij, maar meer om het systeem en ‘het wereldje’ dat alles bepaalt. Uit angst door de groepsdruk hield – tot nu toe – iedereen zich aan de omerta (erecode binnen de maffia), waardoor het nagenoeg niet naar buiten kwam. En de klokkenluiders die het wel aan de hoogste instantie kwijt wilden, kregen geen gehoor!

Waar doet deze hele situatie aan denken?

Tja, volgens mij aan alle andere grote schandalen in de wereld. Want deze kregen exact dezelfde kwalificaties (‘maffiapraktijken’) en werden met dezelfde criminele groep (‘maffia’) vergeleken: de farmaceutische industrie (o.a gevaarlijke medicijnen en megaboetes ClaxoSmithKline), de bankenmanipulaties (o.a. Libor-rente, hypothekenzwendel), de media (o.a. afluisterpraktijken Murdoch), hulp aan ontwikkelingslanden (o.a. woekerrentes van Rijke Westen), de politiek (o.a. eigen belang politici over hele wereld boven algemeen belang), de oorlog- en wapenindustrie (o.a. in stand houden van geweld door manipulaties), het bedrijfsleven (o.a. de rücksichtsloze drang naar winst en aandeelhouderswaarde), de wetenschap (o.a. verketteren van alternatieve wetenschap), enz. enz. ….

Daarom … het is niet verwonderlijk dat de onderwereld bestaat, want is het niet …’zo boven, zo beneden’? Het zijn dezelfde mensen, met dezelfde streken, de een onder en de ander boven de streep. En sommigen hebben zelfs dezelfde krijtstreeppakken :-).

De samenleving heeft de maffia die het verdient. Het heeft dezelfde bekrompen waarden en normen. De groepsdruk is enorm en de erecode van ‘zoals het altijd gaat’ is heilig en het gaat om geld, status en macht. Vandaar soms ook een bepaald ontzag voor succesvolle maffiosi. Maar denkt u dat een verlichte Meester ontzag zal hebben voor zo’n persoon? Hij zal hem zien als een ‘gewoon’ mens met zijn tekortkomingen, met hier en daar wat nare trekjes. Maar ontzag, nee. Hij ziet hem zoals hij is. Wij daarentegen kijken met onze eigen beperkte bril.

Tevens dweept de maffia met hun familie. Die is heilig. Ook wij in de maatschappij zeggen maar al te graag in onze sentimentele staat van zijn dat het gezin en de familie het belangrijkste is. Dan moeten we niet raar opkijken dat de onderwereld hetzelfde vindt, hetgeen in hun geval echter ook gewelddadige gevolgen kan hebben. ‘Don’t fuck with us’.

Natuurlijk, het gezin is de hoeksteen van de samenleving, maar meer als een veilige baarmoeder en start om daarna de wereld in de trekken. Er is toch veel meer in de wereld als doel in het leven, dan maar te blijven roepen dat het gezin het belangrijkste is? Als je dan toch familie wilt noemen, waarom dan niet ‘de familie mensheid’? Of nog verder, we zijn ook één met de dieren en natuur. En nog verder, we zijn één grote kosmische familie in het universum, waarin de mensheid (ook op andere planeten) een centrale plaats inneemt.

Deze laatste alinea wordt waarschijnlijk in de huidige tijd met enig gefrons gelezen. In het volgende tijdperk wordt het echter een vanzelfsprekendheid. We zijn allen één en maken deel uit van een grote kosmische evolutie. Planeet Aarde is op de helft van zijn reis en zit in een essentiële fase. Maken wij in het nieuwe tijdperk de stap naar het kosmisch bewustzijn? Gaan we inzien wat de bedoeling van het leven is en waartoe het allemaal leidt?

Er zijn ook planeten die verder zijn dan wij en ons op vele manieren helpen. Op die planeten, als Venus en Mars, bestaat geen maffia, bestaat geen dualiteit, maar zijn wel degelijk andere geestelijke uitdagingen om verder te groeien. En daar heet een ruimteschip niet ‘Al Capone’, maar   ‘♦˜”«√†Θ¬∩≈∞’.

Mooi, hè?

Ronald Jan Heijn

 

Over de auteur

Ronald Jan

Ronald Jan Heijn is van jongs af aan bezig geweest met een ruimere manier van denken. Zijn leven ging door de moerasgebieden van de grote thema’s van deze maatschappij. Zijn hindernissen, dalen en tegenstrevers waren daarbij zijn beste leermeesters. Door zijn ervaringen in de samenleving aan de ene kant en als ‘student van de ruimere werkelijkheid’ aan de andere kant probeerde hij altijd bruggen te slaan. Ook de door hem gevolgde studies (jaren tachtig) van bedrijfskunde en later culturele antropologie hadden die onderliggende wens. Tevens deed hij vele spirituele cursussen en werkte hij bij een organisatie-adviesbureau gespecialiseerd in cultuurveranderingen. Ronald Jan komt uit de nationaal bekende kruideniersfamilie van Albert Heijn en hij was ooit tophockeyer in het Nederlands Elftal. In 1987 werd zijn vader ontvoerd en vermoord, de dader door hem vergeven. Om bij te dragen aan een betere wereld startte hij begin jaren negentig het holistische centrum Oibibio in Amsterdam. Na 8 jaar – Oibibio ging aan zijn eigen succes ten onder - en vele tegenslagen verder kwam hij in 2001 Harry Beckers tegen. Samen begonnen ze met lezingen - en maakten later twee documentaires - over een ruimere manier van denken. Zonder het te weten, werd Ronald Jan in die periode opgeleid tot een boodschapper van de Nieuwe Tijd. Bovenal mocht hij getuige zijn van het zware voorbereidingspad van de Wereldvernieuwer HB en uiteindelijk meewerken aan zijn naar voren treden.

2 reacties

 • Ronald Jan, zoals je dit hebt verwoordt daar kan ik het geheel mee eens zijn, mijn Opoe (88 jaar geworden) zei het altijd al: “het moet eerst minder worden voor het beter wordt.” Hopelijk hoeft het niet veel minder te worden, en worden meer mensen wakker. Zelf voel ik het grote ontwaken in mij en zie het gelukkig ook wel om mij heen, vandaar dit gedicht:

  Ik zou zo graag een beroep willen doen
  aan alle mensen die NU leven op aarde
  Mensen, kies voor liefde, niet voor angst
  Waarheid is niet wat de wereld
  ons, mij wil doen geloven.
  Waarheid, mijn en jullie eigen waarheid
  woont diep in mij, bevindt zich in ons
  wat waar is, dat is liefdevol
  dat klinkt toch logisch is het niet? want
  leugens verstrooien toch geen liefde.
  Onze waarheid is heel persoonlijk.
  Waarheid, liefde uit de oorspronkelijke Bron
  Contact leggen met ons Hartbewustzijn
  maak de keus en stem je af.

  Het maakt je menszijn compleet
  Het is de zin van:
  Wie ben ik, wat doe ik hier en
  waar ga ik naar toe.
  Het is de Reis van ons aller Leven
  de Reis is net zo belangrijk als het doel.

  Allen zijn we mensen met een evoluerend bewustzijn
  om te leren en te groeien, daarom
  kwamen we en zijn we hier.
  Laten we onze kracht gebruiken
  en ons geen beperkingen meer op laten leggen
  Zo is het leven juist niet bedoeld
  Leven in jouw eigen Waarheid
  wat tevens de waarheid is van onze Planeet Aarde
  dat brengt ons terug naar de Bron.

  Geen illusie van afgescheidenheid meer, maar
  Samen op weg naar Eenheid en Liefde
  Iedereen wil hier aan mee werken toch?
  Laten we onszelf en de Aarde helen
  negativiteit heeft al zoveel kapot gemaakt
  We moeten dit niet meer willen
  We mogen dit niet meer toelaten
  Ons Hartbewustzijn moeten we nu laten spreken
  hiernaar leren luisteren, hiernaar luisteren
  is voor alles wat leeft van belang.

  Laten we met ons allen dit tijdperk waardig afsluiten
  zodat we Het Gouden Tijdperk
  binnen kunnen gaan met
  een Open Hart en een Open Geest!

  Hartegroet Aly

 • Mooi geschreven Ronald Jan, ik verbaas mij iedere dag weer hoe de bovenboeven met hun streken weg kunnen komen, de politici staan er bij en kijken er naar, doen niets, natuurlijk doet men niets, na de poltitieke carriere wordt men vaak zelf een bovenboef, het is altijd zo geweest. Ik bewonder jou, dat je zo bij jezelf blijft. Hartelijke Groet Meggy Magda Bos

Reageren